HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen dU-Urea (2887) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645.
Urean erityksen seuranta munuaistautipotilailla ja tehohoidossa.
Virtsaputki lisäaineeton 4 ml
5 ml hyvin sekoitettua vuorokausivirtsaa. Virtsan keräysastia säilytetään jääkaappilämpötilassa. Hyvin sekoitetusta ja mitatusta vuorokausivirtsasta lähetetään 5 ml (pienet lapset 1 ml) laboratorioon. Vuorokausivirtsan määrä ja keräysaika on kirjattava. Näyte säilyy neljä vuorokautta jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa.
Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkipäivisin
Samana päivänä
Vuorokausivirtsan ureamääritystä käytetään pääasiassa ureaerityksen seuraamiseen munuaistauti- tai tehohoitopotilailla. Määritystä voidaan käyttää myös typen aineenvaihdunnan tutkimiseen mikäli ravinnosta saatu typpi kyetään arvioimaan.
Useimmat seerumin ureapitoisuuteen vaikuttavat tekijät vaikuttavat vastaavasti virtsan ureapitoisuuteen. Runsasproteiininen dieetti ja kataboliset tilat lisäävät urean eritystä virtsaan. Anabolisissa tiloissa, raskauden aikana ja maksan toimintavajauksessa esiintyy alentunut urean eritys virtsaan. Munuaisten toiminnanvajauksessa plasman ureapitoisuus voi kuitenkin olla koholla virtsan ureaerityksen samalla laskiessa.
Vuorokausivirtsan ureamääritystä voidaan käyttää päivittäisen proteiininsaannin arvioimiseen ns. Maronin kaavan avulla (1, 2):
Päivittäinen proteiininsaanti (g/vrk) = 6.25 x ((0.028 x dU-Urea (mmol/24h)) + 0.031 x paino (kg))
Viitteet: 1. Maroni BJ, Steinman TI, Mitch WE. A method for estimating nitrogen intake of patients with chronic renal failure. Kidney Int. 1985, 27:58-65. 2. Metzger, M et al. Association of a Low-Protein Diet With Slower Progression of CKD. Kidney Int Rep 2018, 3:105-114.