HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Vasoaktiivinen intestinaalinen peptidi, plasmasta

2932 fP-VIP

Tiedustelut

VITA laboratorio, asiakasneuvonta, puh. 045 7734 9040

Yhteyshenkilöt

lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612 ja kemisti Henrik Alfthan: henrik.alfthanathus.fi / (09) 471 74901 / 050 427 1457

Indikaatiot

Kasvaindiagnostiikka (VIPiä erittävät tuumorit) etenkin potilailla, joilla on suolisto-oireita (ripulitaudit).

Esivalmistelu

Varmistettava, että potilaalle ei ole annettu radioisotooppeja. Potilas lisäksi ravinnotta väh 10 tuntia, levossa yli yön ja vähintään 30 min. ennen näytteenottoa.

Näyteastia

EDTA-putki 7 ml

Näyte

2 ml paastoplasmaa (EDTA). Kylmänäytteenotto ja kylmäsentrifugointi. Plasma jaetaan kahteen putkeen ja pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna. Näyte ei saa sulaa.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

1-2 viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI 0 - 30 pmol/l

Tulkinta

Vasoaktiivinen intestinaalinen peptidi (VIP) on alunperin eristetty suolistosta. VIP esiintyy ihmisellä pääasiassa GI-kanavassa (duodenum ja paksusuoli), mutta sitä löytyy myös muualta elimistöstä, mm. keskushermostosta, hengitys- ja urogenitaalialueelta ja sisäeritysrauhasista (esim. kilpirauhanen ja lisämunuainen). Myös istukka tuottaa VIP:ä. VIP:llä on vaikutuksia sileään lihakseen (vasodilaroiva vaikutus), GI-kanavan veden eritykseen sekä haiman eksokriinisten hormonien eritykseen.

VIP:iä erittävät kasvaimet ovat harvinaisia ja useimmat niistä (90%) sijaitsevat haiman alueella (haiman saarekkeiden kasvaimet). VIP:iä voivat kuitenkin tuottaa monet erilaiset kasvaimet (mm. NET-kasvaimet, kuten neuroblastoomat ja ganglioneuroomat, medullaariset kilparauhastuumorit, feokromosytoomat sekä bronkiaaliset keuhkokarsinoomat).

Plasman VIP:in pitoisuus on yleensä alle 30 pmol/l sekä aikuisilla että lapsilla. Pitoisuus yli 50 pmol/l voi viitata kasvaimeen. Epävarma, lievästi kohonnut alue on 30-50 pmol/l.

Huomautuksia

1.11.2017 tutkimuksen tekopaikka muuttui. Tiedote 92/2017. Menetelmä ja viitearvot eivät muuttuneet.

Tutkimus fP-VIP päivitetty 05.08.2019 / HM

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.10.2019 klo 01:10.