HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus B -VRAbTu1 (2955) Veriryhmä, vasta-aineet, tunnistus, verestä uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=2955
Tutkimuksen B -VRAbTu1 (2955) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Meilahden verikeskus (09) 471 72574.
Epäily kliinisesti merkittävästä punasoluvasta-aineesta, joka tulisi ottaa huomioon verensiirroissa, esim. positiivinen tulos punasoluvasta-aineiden seulonnassa ja/tai sopivuuskokeessa. Tutkimuksessa pyritään tunnistamaan positiivisen tuloksen aiheuttaneet punasoluvasta-aineet, jotta ne voidaan ottaa huomioon verensiirrossa. Tutkimus tehdään laboratoriossa jatkotutkimuksena ilman eri pyyntöä, jos vasta-aineiden seulonnassa (tutkimus 2953 P-VRAb-0) tai punasolujen sopivuuskokeessa on saatu positiivinen tulos.
K2-EDTA-putki 2 x 7/6 ml
Lapsista 1 x 7/6 ml EDTA-verta, vastasyntyneistä ja pienistä lapsista vähintään 1-2 ml EDTA-verta.
Näytteenottaja pakkaa putket yhteen, esim. minigrip-pussiin (jotta putket saapuisivat verikeskukseen yhdessä).
Punasoluvasta-aineen tunnistamiseksi potilaan näyte tutkitaan pääsääntöisesti solupaneelilla entsyymi- ja antiglobuliinimenetelmillä. Tarvittaessa näyte lähetetään jatkotutkimuksiin SPR Veripalveluun, jossa tutkimusta jatketaan eri paneeleilla ja/tai muilla menetelmillä harkinnan mukaan. Punasolujen agglutinaatio. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueiden laboratorioissa). Osittain alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Useinmiten samana päivänä. Jos vasta-aine on vaikeasti tunnistettava tai vasta-aineita on useita, tuloksen valmistuminen voi viivästyä (ja kestää tunteja tai päiviäkin). Osa näytteistä lähetetään jatkotutkimuksiin SPR Veripalveluun. Päivystysaikana tehtävä vasta-aineiden tunnistustutkimus on suppeampi ja tutkimuksia jatketaan tarvittaessa seuraavana arkipäivänä.
Vastauksena annetaan lausunto, josta näkyvät todetut punasoluvasta-aineet. Potilaan verensiirto-ohje näkyy verensiirtotietojärjestelmässä (My+Verikeskus). Yksityiskohtana mainittakoon, että aina ei todeta jotakin spesifistä vasta-ainetta, vaan potilaalla voidaan todeta esimerkiksi panagglutiniini tai tunnistamaton vasta-aine.
Tutkimukssen päätekopaikka on Meilahden verikeskus, mutta osa näytteistä lähetetään SPR Veripalveluun, esimerkiksi kun tarvitaan erikoistutkimuksia tai potilaalla on harvinaisia tai vaikeasti tunnistettavia vasta-aineita. Veripalvelu laskuttaa joissakin tapauksissa (tehdyistä tutkimuksista ja tilanteesta riippuen) jatkotutkimuksen 20966 B-VrAbTuP ja kiireellisyyslisän (tutkimus 13182 SPRKiirlis).
Tiettyjä RhD negatiivisten synnyttäjien vasta-ainetunnistuksia, jotka tehdään synnyttäjän verensiirtoon varauduttaessa, tehdään kaikkien synnytyssairaaloiden verikeskuksissa. Jos esitietojen perusteella voidaan päätellä, että sopivuusnäytteen positiivinen seulontatulos saattaa johtua synnyttäjän saamasta anti-D-immunoglobuliinisuojauksesta, näytettä ei välttämättä lähetetä Meilahden verikeskukseen, vaan vasta-ainetunnistus tehdään synnytyssairaalan verikeskuksessa (Jorvin, Lohjan tai Hyvinkään sairaalassa tai Kymenlaakson keskussairaalassa tai Etelä-Karjalan keskussairaalassa).