HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Vihurirokkovirus, vasta-aineet

2960 S -RubeAb

Osatutkimukset

S -RubeAbG ja S -RubeAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Vihurirokkoimmuniteetin selvittäminen tai rokotusvasteen varmistaminen, vihurirokkoepäily, ihottuma, niveloireet, kongenitaali-infektioepäily

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia, parinäyte tarpeen mukaan; immuniteetin selvittämiseen riittää yksi näyte. Tuore vihurirokko voidaan osoittaa yleensä jo 1. seerumista, joskin poissulkuun tarvitaan seronegatiivisilla henkilöillä myöhäisempi näyte (>2 viikkoa oireiden alusta). Tutkimus voidaan tehdä myös likvorista (1 ml, tutkimuspyyntö Li-RubeAb, KL 1934), jolloin rinnalla tulee tutkia samanaikaisesti otettu seeruminäyte, jotta likvorin tuloksen merkitys voidaan arvioida luotettavasti.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA). Kaikista S-RubeAb- tutkimuksen näytteistä määritetään ja vastataan IgG- ja IgM- luokan vihurirokkovirusvasta-aineet.

Tekotiheys

Vähintään kerran viikossa.

Tulokset valmiina

1-7 työpäivän aikana

Tulkinta

Mikäli tutkimuksen indikaationa on immuniteetin selvittäminen, käytetään tutkimuspyyntöä S-RubeAbG. IgG-pitoisuus ilmaistaan EIU-yksikköinä: <15 EIU: ei vihurirokko-IgG-vasta-aineita, >19 EIU: on vihurirokko-IgG-vasta-aineita. Mikäli kyseessä on tuoreen infektion epäily, tulee tämä selkeästi merkitä esitietoihin ja tällöin käytetään tutkimuspyyntöä S-RubeAb, joka pitää sisällään sekä IgG- että IgM-vasta-ainetutkimukset. Positiivinen IgM-tulos merkitsee useimmiten tuoretta infektiota. Tulosten viitatessa tuoreeseen infektioon, lähetetään näyte varmistettavaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen. Yksinään positiivinen IgG-luokan vasta-ainetulos viittaa vanhaan immuniteettiin. Likvorissa ei normaalisti ole vihurirokkovasta-aineita. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Tutkimus S -RubeAb päivitetty 19.01.2020 / SK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 29.01.2020 klo 01:14.