HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Virus, viljely

2975 -VirVi

Tiedustelut

Virologia ja immunologia, Virusviljely ja antigeeninosoitus puh. 050 427 2128

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Stomatiitit, gastroenteriitit, konjunktiviitit, keratiitit, ihottumat (erityisesti rakkulaiset), genitaalirakkulat ja muut genitaali-infektiot.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Yleisimpiä näytteitä viljelytutkimukseen ovat nielunäyte, rakkulanäyte, silmänäyte, bronkuserite, nenänielun imulima, uloste, virtsa, hepariiniveri (pyyntö B-VirVi) ja erilaiset kudosbiopsianäytteet. Näyteenottotikku: steriili pumpuli-, dacron- tai rayontikku. HUOM! Likvorin laaja virusviljely on lopetettu 21.9.2018.

BRONKUSERITE: 5-10 ml sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen. NIELU- JA MUUT EHJÄN LIMAKALVON NÄYTTEET: näytteenottotikulla pyyhitään tukevasti nielukaaria ja nielun takaseinää tai muuta limakalvoa; tikku upotetaan virusviljelyputkeen ja katkaistaan sopivaksi; putki suljetaan tiiviisti. KUDOSPALAT : Isommat (muutaman mm3) kudospalat sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muovipurkkiin tai putkeen; pienet kudospalat ja biopsianäytteet virusviljelyputkeen RAKKULA- JA HAAVAUMANÄYTTEET: Näyte otetaan rakkulan tai haavauman pohjalta näytteenottotikulla napakasti hangaten; tarvittaessa rakkula rikotaan tai rupi poistetaan. Samalla tikulla voi ottaa näytteen useammasta leesiosta. Lopuksi tikku upotetaan virusviljelyputkeen, katkaistaan sopivaksi ja putki suljetaan tiivisti. ULOSTENÄYTE: Noin cm 3 ulostetta ns. ulostepurkkiin tai muuhun tiiviiseen, kierrekorkilliseen muovipurkkiin. VERINÄYTE: 5-10 ml hepariiniverta, pyyntö B-VirVi. VIRTSANÄYTE: 10-15 ml virtsaa tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen; näytteeseen lisätään 0.1-0.2 ml laajakirjoista antibioottia (esim. ampisilliini tai gentamysiini) bakteerikasvun estämiseksi.

Virusviljelyn kuljetusputkia (COPAN UTM, Universal transport medium) voi tilata maksutta HUSLABin näytteiden vastaanotosta sähköpostitse: huslabnvo(at)hus.fi. Näytteet pyydetään lähettämään laboratorioon välittömästi. Lyhytaikaisesti (1-3 vrk) näytteitä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Viruksen rikastaminen soluviljelmässä. Tunnistus mm. solumuutosten, spesifisten vasta-aineiden, nukleiinihappotekniikoiden tai elektronimikroskopian avulla.

Tekotiheys

työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

Negatiivinen tulos 3 viikon viljelyn jälkeen, positiivinen tulos yleensä nopeammin.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkki viruksen läsnäolosta näytteessä ja yleensä osoitus ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta. Adeno- ja enterovirukset voivat erittyä akuuttivaiheen jälkeen usean kuukauden ajan nieluun tai ulosteisiin. Enterovirusten kohdalla tavataan lisäksi subkliinisiä infektioita.

Tutkimus -VirVi päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.10.2021 klo 02:26.