HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen P -Viskos (2978) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Hyperviskositeettisyndrooman epäily, paraproteinemiat, epäselvät tajunnantason häiriöt.
EDTA-putki 7 ml
3 ml eroteltua EDTA -plasmaa, minimimäärä 1,5 ml.
Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk, lähetys kylmälähetyksenä. Näytettä ei saa pakastaa. Rajallisen säilyvyyden vuoksi näyte tulee lähettää analysoitavaksi ilman viivettä.
Viskositeetin mittaus viskometrilla. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
Kerran viikossa.
Kahden viikon kuluessa
Plasman viskositeetti riippuu sen proteiinipitoisuudesta ja proteiinikoostumuksesta. Plasman normaali viskositeetti on 1,2 - 1,9 -kertainen veden viskositeettiin verrattuna.
Plasman viskositeetin ylittäessä 3 - 4 kertaa viiterajan syntyy kliinisiä oireita, jotka vaikeutuvat nopeasti viskositeetin edelleen suuretessa. Kriittisimpiä oireita ovat tajunnanhäiriöt, jotka liittyvät veren virtauksen hidastumiseen. Viskositeetin suureneminen johtuu valtaosassa tapauksista immunoglobuliinien suuresta pitoisuudesta. Kokoveren viskositeetti voi suurentua myös suuresta leukosyytti-pitoisuudesta johtuen, esim. leukemioissa.
Tavallisimmin hyperviskositeetin oireita esiintyy IgM-tyypin M-komponentin yhteydessä, kun tämän pitoisuus ylittää 20 g/l. Oireita voi esiintyä myös IgG-tyypin M-komponentin (pitoisuus yleensä yli 50 g/l) tai IgA-tyypin M-komponentin yhteydessä. Hyperviskositeettia esiintyy myös IgG-pitoisuuden ollessa polyklonaalisesti selvästi suurentunut, sekä immunokompleksitaudeissa, joissa esiintyy anti-IgG:tä, anti-IgM:ää, tai korkea reumafaktoripitoisuus, ja kryoglobulinemian tai korkean fibrinogeenipitoisuuden takia.
Viiteyläraja korjattu 1,4 -> 1,9 alihank.laboratorion ohjekirjan mukaiseksi 3.1.2020