HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hikikeräys (pilokarpiini iontoforeesi)

3045 Pt-Hiki-R

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Potilasohjeet

Hikikoe

Indikaatiot

Kystisen fibroosin diagnosointi ja lääkehoitovasteen arvioiminen

Esivalmistelu

Tilaa myös tutkimus 2084 Sw-Cl (kloridi, hiestä). Jos kystinen fibroosi -diagnoosin kliininen epäily on vahva, suosittelemme käyttämään geneettistä tutkimusta 4643 B -CFTR-D (Kystisen fibroosin geeni, 50 yleiseurooppalaista geenivirhettä verestä).

Tutkimusta tehdään HUS:ssa vain Uuden lasten sairaalan laboratoriossa ja se on tilattava etukäteen puhelimitse numerosta 040 632 6480. Lääkitys ei ole kontraindikaatio hikikokeelle. Topiramaatin ja systeemisen fludrokortisonihoidon tiedetään kuitenkin aiheuttavan korkeita hien elektrolyyttipitoisuuksia (ks. yleistä). Tutkimusta ei saa tehdä aktiivisen ihottuman (ekseema) alueelle.

Menetelmä

Kvantitatiivinen pilokarpiini-iontoforeesi (Macroduct).

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Katso 2084 Sw-Cl

Yleistä

Tutkimuksessa kerätään Macroduct-laitteella pilokarpiini-iontoforeesin jälkeen vähintään 10 µl hikinäyte, josta mitataan myöhemmin kloridipitoisuus (2084 Sw-Cl). Keräysalue on tavallisesti jompikumpi kyynärvarsi, pienellä tutkittavalla joskus myös pohkeen alue. Mitä pienempi tutkittava, sitä kirkkaampi tutkimusindikaation tulee olla.

Tutkimuksen onnistuminen ja luotettava Sw-Cl tulos edellyttää tiettyjen ehtojen täyttymistä (Guidelines for the Performance of the Sweat Test for the Investigation of Cystic Fibrosis in the UK 2nd version, 2014):

Alle 6 viikkoisilta imeväisiltä on periaatteessa mahdollisuus saada luotettava tulos. Tutkimus voidaan periaatteessa tehdä jopa yli 2 viikkoisille ja yli 2 kg painaville lapsille, jotka ovat normaalissa nesteytystilassa ja joilla ei ole mitään selvää yleissairautta. Sen sijaan keskosina syntyneet eivät tuota hikeä ensimmäisten 14 päivän aikana. Täysiaikaisilla vastasyntyneillä hien elektrolyyttien (natrium ja kloridi) pitoisuudet voivat olla koholla ensimmäisten 7 vrk:n aikana. Kirjallisuudessa on myös kuvattu, että afro-amerikkalaisilla tummaihoisilla lapsilla ja alle 3 kg painavilla lapsilla hien eritys ja keräys voi osoittautua ongelmalliseksi.

Topiramaattilääkitys vähentää hien tuottoa ja johtaa liian korkeisiin kloridipitoisuuksiin. Myös dehydraatio, lapsen pienipainoisuus ja huono ravitsemustila sekä systeeminen fludrokortisonin käyttö voivat aiheuttaa virheellisesti kohonneita hien kloridipitoisuuksia. Normaali i.v.-nesteytys tai diureettien käyttö eivät vaikuta hikikokeen tuloksiin, jos tutkittavan tila on stabiili. Tutkimusta ei saa tehdä aktiivisen ihottuman (ekseema) alueelle.

Tulkinta

Hikikeräys vastataan vain "tehty". Tulkintaa varten katso yst. varsinainen hikinäytteestä tehtävä tutkimus 2084 Sw-Cl (kloridi, hiestä).

Huomautuksia

Hikikoe uudistus 8.5.2023, ks. tarkemmin https://huslab.fi/tiedote-2023:40. Huom! Sw-Cl viiteväli ja tulkintaohje muuttunut tiedotteessa ilmoitetusta.

Tutkimukset 3045 Pt-Hiki-R (hikikeräys) ja 2084 Sw-Cl (kloridi, hiestä) tulee tilata samalla kertaa. Jos kystinen fibroosi -diagnoosin kliininen epäily on vahva, suosittelemme käyttämään geneettistä tutkimusta 4643 B -CFTR-D (Kystisen fibroosin geeni, 50 yleiseurooppalaista geenivirhettä verestä).

Hikikeräyksiä tehdään yleensä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13 jälkeen.

Tutkimus Pt-Hiki-R päivitetty 13.12.2023 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.