HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Perfenatsiini, seerumista

3099 S -Perfen

Tiedustelut

Itä-Suomen laboratoriokeskus, puh 044 717 8749

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997

Indikaatiot

Lääkeainepitoisuuden seuranta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Geeliputki ei sovellu. Näyteputki suojataan valolta ja seerumi pakastetaan ja lähetetään pakastettuna. Lähetysosoite: ISLAB, Kuopion aluelaboratorio, c/o Kuopion yliopistollinen sairaala, Puijonlaaksontie 2 rakennus 1A (2. krs), 70210 Kuopio.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kahven viikon välein.

Tulokset valmiina

Kuukauden kuluessa

Tulkinta

Terapeuttinen alue 2-3 nmol/l, mutta vielä pitoisuuksilla 6 nmol/l ekstrapyramidaalioireiden esiintyminen on ollut vähäistä. Perfenatsiini on fenotiasiinijohdannainen. Sitä käytetään kroonisten psykoosien sekä muiden tuskaisuutta ja ahdistusta aiheuttavien psyykkisten häiriöiden hoitoon. Perfenatsiini imeytyy nopeasti suolesta ja sen alkureitin metabolia on runsasta. Perfenatsiinin hydroksylaatio on polymorfista ja hitaille metaboloijille kertyy selvästi suurempia pitoisuuksia kuin muille. Perfenatsiinin annostuksesta erittyy 1-2 % muuttumattomana virtsaan, 13 % sulfoksidina ja 30 % glukuronidina.

Tutkimus S -Perfen päivitetty 06.07.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.09.2020 klo 01:09.