HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Adrenokortikotropiinin vapauttajahormonikoe

3132 Pt-CRH-R

Osatutkimukset

P -ACTH ja S -Korsol

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Kokeen avulla tutkitaan hypotalamus-hypofyysi-lisämunuaisakselin toimintaa ja tavallisin indikaatio on Cushingin syndrooman erotusdiagnostiikka.

Esivalmistelu

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Kaikki lääkkeet tulisi jättää mahdollisuuksien mukaan pois viikon ajaksi ennen koetta. Erityisesti glukokortikoidit ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet häiritsevät tulkintaa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa. CRH:n anto voi aiheuttaa ohimenevää kasvojen kuumotusta, huimausta, huonoa oloa ja metallin makua suussa.

Suoritus

CRH-valmiste 100 µg (1 ampulla) annetaan laskimoon. Kuiva-ampullissa oleva aine liuotetaan ennen koetta pakkauksen mukana olevaan liuokseen. Näytteet otetaan kestoneulalla 15 min ja välittömästi ennen valmisteen ruiskuttamista sekä 20, 60, 90 minuuttia injektion jälkeen.

Näyte

Ks. P -ACTH (KL 1020)

Ks. S -Korsol (KL 2129)

Menetelmä

Ks. P -ACTH (KL 1020)

Ks. S -Korsol (KL 2129)

Tulkinta

Terveellä ihmisellä sekä S-Korsol:n että P -ACTH:n pitoisuudet suurenevat siten, että niiden huippupitoisuudet ovat 60 - 90 minuutin kohdalla. P -ACTH:n nousu edeltää usein kortisolin nousua. Tavallisesti seerumin kortisolipitoisuus nousee 1,5-kertaiseksi lähtötasosta.

Pituitaarisessa Cushingin taudissa molempien hormonien pitoisuus suurenee selvästi. ACTH-pitoisuuden nousu 50% tai enemmän lähtöarvosta ja kortisolipitoisuuden nousu 20% tai enemmän lähtöarvosta viittaavat pituitaariseen Cushingin tautiin. Ektooppisessa ACTH-oireyhtymässä ACTH:n pitoisuus on ennen CRH:n antoa normaali tai korkea ja se ei yleensä reagoi CRH:n antoon. Lisämunuaisen kuorikerroksen adenoomassa kortisoli- ja ACTH-vasteet yleensä puuttuvat tai ovat vähäiset.

Hypofyysin sairaudesta johtuvassa ACTH:n puutteessa hormonipitoisuudet eivät muutu, hypotalaamisessa ACTH:n puutteessa vaste on vaimea ja Addisonin taudissa vain P -ACTH-pitoisuus suurenee.

Huomautuksia

Tutkimus 3132 Pt-CRH-R tilataan pakettina Pt-CRH-R

Tutkimus Pt-CRH-R päivitetty 14.04.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.