HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Albumiini, vuorokausivirtsasta

3134 dU-Alb

Osatutkimukset

U -Alb

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Diabeettisen nefropatian ja muiden glomerulusvaurioiden varhaistoteaminen.

Esivalmistelu

Virtsaa kerätään rakon tyhjentämisen jälkeen vuorokauden ajan. Keräyksen alkamis- ja päättymisajat merkitään muistiin. Näyteastia säilytetään huoneenlämmössä keräyksen ajan, säilöntäainetta ei saa käyttää.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Vuorokausivirtsan tilavuus mitataan, ja hyvin sekoitetusta virtsasta lähetetään näyte laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Virtsamäärä jakeräysaika on kirjattava. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa viikon.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 30 mg

Tulkinta

 Normaali tai lievästi koholla    alle 30 mg/vrk
 Lisääntynyt albuminuria       30 - 300 mg/vrk
 Selvästi lisääntynyt albuminuria  yli 300 mg/vrk
 Nefroositasoinen albuminuria    yli noin 2200 mg/vrk

Tutkimusta käytetään ensisijaisesti diabeettisen nefropatian varhaisdiagnostiikkaan, mutta virtsan albumiinieritys voi lisääntyä muustakin perussyystä johtuvasta glomerulusvauriosta. Terveessä munuaisessa albumiini ei läpäise helposti glomerulusta, ja albumiinin eritys virtsaan on alle 30 mg/vrk tai 20 µg/min.

Glomerulaarisessa munuaisvauriossa albumiinin eritys virtsaan lisääntyy. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, jos syy hoidetaan, joten varhaisdiagnoosi ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä. Liuskakokeet antavat positiivisen tuloksen vasta albumiinipitoisuudella 200 - 300 mg/l, jolloin munuaisvaurio ei enää ole palautuva.

Albuminurian syitä voivat olla mm. diabeettinen nefropatia, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja makroskooppinen hematuria. Ks. myös tutkimus 23572 nU-AlbKre (albumiinin ja kreatiniinin suhde yövirtsanäytteestä).

Tutkimus dU-Alb päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.