HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen S -Aa-prot (3143) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Synlab Ammattilaisneuvonta, ammattilaisneuvonta_ät_synlab.fi, p. 0207341550
Inflammatorisen tilan aktiivisuus ja laajuus.
Erotusdiagnostiikka: inflammatorinen vs. noninflamm. tila.
Edellä mainittujen tautitilojen seuranta.
Erityisesti reumatautien hoitojen onnistumisen arviointi.
Inflammatorisen taudin ennusteen arviointi.
Seerumiputki 5 ml
Näyte säilytetään jääkaapissa (maks. 7 vrk), lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen (maks. 3 kk) säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna. Näytettä ei saa säilyttää tai lähettää huoneenlämmössä.
Nefelometria.
Viikon kuluessa
Seerumin amyloidi A on akuutin faasin proteiini, joka kohoaa lyhyessä ajassa ( tunneissa) moninkertaisesti inflammatorisissa, tulehduksellisissa ja myös ei-tulehduksellisissa tiloissa. Sillä on lyhyt puoliintumisaika, matala perustaso ja sen poistuma on munuaisista riippumatonta. Sen etuna on suuri herkkyys pieniinkin sairaustilan muutoksiin.
Kohonneita arvoja todetaan seuraavissa tautitiloissa:
Bakteriellit ja virusperäiset infektiot nostavat S-Aa tasoa jopa 100 - 1000-kertaisesti, ja lääkkeen tehottua S-Aa laskee nopeasti. S-Aa:n ja S-CRP:n rinnakkainen käyttö voi lisätä akuutin faasin proteiinien herkkyyttä infektiodiagnostiikassa. Akuutit ja krooniset inflammatoriset tilat, kuten reumasairaudet, kohottavat S-Aa:ta, mutta eivät ole yhteydessä taudin aktiviteettiin ja laajuuteen. Respondointi kortikosteroidihoitoon tai reumalääkkeisiin pudottaa S-Aa:ta mutta nonsteroidaaliset analgeetit tai antiflogistit (parasetamoli, salisylaattijohdokset) eivät. Munuaisensiirroissa S-Aa:n on osoitettu korreloivan rejektioon, jolloin kohoamisen infektiosyy on poissuljettava. S-Aa:lla on raportoitu olevan prognostista arvoa epästabiilissa angina pectoriksessa ja sydänsiirtopotilailla komplikaatioiden kehittymiseen samoin kuin palovammoissa ja tuumoripotilailla.