HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Seerumin amyloidi-a proteiini

3143 S -Aa-prot

Tiedustelut

Synlab Ammattilaisneuvonta, ammattilaisneuvonta_ät_synlab.fi, p. 0207341550

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

 Inflammatorisen tilan aktiivisuus ja laajuus.
 Erotusdiagnostiikka: inflammatorinen vs. noninflamm. tila.
 Edellä mainittujen tautitilojen seuranta.
 Erityisesti reumatautien hoitojen onnistumisen arviointi.
 Inflammatorisen taudin ennusteen arviointi.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

Näyte säilytetään jääkaapissa (maks. 7 vrk), lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen (maks. 3 kk) säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna. Näytettä ei saa säilyttää tai lähettää huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nefelometria.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 10 mg/l

Tulkinta

Seerumin amyloidi A on akuutin faasin proteiini, joka kohoaa lyhyessä ajassa ( tunneissa) moninkertaisesti inflammatorisissa, tulehduksellisissa ja myös ei-tulehduksellisissa tiloissa. Sillä on lyhyt puoliintumisaika, matala perustaso ja sen poistuma on munuaisista riippumatonta. Sen etuna on suuri herkkyys pieniinkin sairaustilan muutoksiin.

Kohonneita arvoja todetaan seuraavissa tautitiloissa:

Bakteriellit ja virusperäiset infektiot nostavat S-Aa tasoa jopa 100 - 1000-kertaisesti, ja lääkkeen tehottua S-Aa laskee nopeasti. S-Aa:n ja S-CRP:n rinnakkainen käyttö voi lisätä akuutin faasin proteiinien herkkyyttä infektiodiagnostiikassa. Akuutit ja krooniset inflammatoriset tilat, kuten reumasairaudet, kohottavat S-Aa:ta, mutta eivät ole yhteydessä taudin aktiviteettiin ja laajuuteen. Respondointi kortikosteroidihoitoon tai reumalääkkeisiin pudottaa S-Aa:ta mutta nonsteroidaaliset analgeetit tai antiflogistit (parasetamoli, salisylaattijohdokset) eivät. Munuaisensiirroissa S-Aa:n on osoitettu korreloivan rejektioon, jolloin kohoamisen infektiosyy on poissuljettava. S-Aa:lla on raportoitu olevan prognostista arvoa epästabiilissa angina pectoriksessa ja sydänsiirtopotilailla komplikaatioiden kehittymiseen samoin kuin palovammoissa ja tuumoripotilailla.

Tutkimus S -Aa-prot päivitetty 23.04.2024 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.