HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

C3-Nefriittitekijä

3281 S -C3Nef

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Membranoproliferatiivisen glomerulonefriitin ja lipodystrofian diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml seerumia. Seerumi pitää erottaa soluista 60 min kuluessa näytteenotosta. Seerumi toimitetaan tutkittavaksi vuorokauden sisällä, säilytys ja kuljetus +4 C. Yli yhden vuorokauden säilytys ja kuljetus pakastettuna.

HUOM! Jaetusta seerumiputkesta voidaan tehdä vain S-C3Nef-tutkimus. Muille tutkimuksille pitää ottaa / jakaa oma seerumiputki.

Menetelmä

Immunofiksaatio. Tutkitaan potilasseerumin kykyä aktivoida komplementin oikotietä normaaliseerumissa MgEGTA:n läsnäollessa.

Tekotiheys

Kerran kahdessa viikossa

Tulokset valmiina

10-15 työpäivän aikana

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen (ts. ei aiheuta oikotieaktivaatiota). Tulos on tulkittava yhdessä S-C-DEF-tutkimuksen tulosten kanssa.

C3-nefriittitekijä on IgG-luokan autovasta-aine komplementin oikotien C3-konvertaasia (C3bBb) vastaan. Stabiloimalla konvertaasin C3Nef aiheuttaa voimakkaan oikotieaktivaation ja vahvasti alentuneen C3-tason. Tämän seurauksena voi kehittyä membranoproliferatiivinen glomerulonefriitti tyyppi II (dense deposit disease), johon liittyvät elektronitiheät kertymät munuaisglomerulusten tyvikalvoilla. Joskus C3Nef liittyy osittaiseen lipodystrofiaan.

Kiertäviä komplementtiaktivaattoreita voi esiintyä myös post-streptokokkaalisessa glomerulonefriitissä (oikotie), kryoglobulinemioissa ja muissa immuunikompleksitaudeissa (klassinen tie).

Tuloksen tulkinnassa tulee huomioida ajankohtainen C3-taso ja komplementin oikotieaktiivisuus. Suositellaan samanaikaisesti tutkittavaksi C-DEF- tutkimusta tai ilmoittamaan lähetetiedoissa kyseiset, ajankohtaiset tiedot.

Tutkimus S -C3Nef päivitetty 27.12.2022 / EK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.