HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Sappihapot, seerumista, paastotilassa

3379 fS-Sappih

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Maksafunktion tutkiminen, erityisesti hepatogestoosissa.

Esivalmistelu

Paastonäyte on suositeltava, mutta jos näyte otetaan aterioineelta potilaalta, on ruokailun ajankohta mainittava (katso tulkinta).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml paastoseerumia. Lasten näytemäärä on vähintään 0.3 ml. Jos perillä vuorokauden kuluessa, ei tarvitse erotella. Eroteltu seerumi säilyy 7 vrk kylmässä (+4 C), lähetys kylmänäytteenä. Pidempiaikainen säilytys (max. 3 kk) pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen, kineettinen mittaus. Menetelmä mittaa 3-L-hydroksisappihapot, joihin kuuluvat mm. koolihappo, deoksikoolihappo, kenodeoksikoolihappo ja litokoolihappo sekä näiden glysiini- ja tauriinikonjugaatit (kokonaissappihapot). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Parin päivän sisällä näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä (ma-pe).

Viitearvot

Kaikki (kts. tulkinta) alle 6 µmol/l

Tulkinta

Viitearvo raskauden aikana alle 8 µmol/l.

Kohonneet arvot viittaavat maksan toimintahäiriöihin. Erityisesti hepatogestoosissa nousu edeltää usein transaminaasitasojen kohoamista. Seerumin sappihappopitoisuuden nousu on erittäin harvinaista muulloin kuin maksatautien yhteydessä. Sappihappopitoisuus nousee aterian jälkeen ja on selvästi havaittavissa kaksi tuntia myöhemmin otetuissa näytteissä, joten paastoarvojen käyttö on suositeltavaa.

Huom! Määritysmenetelmä mittaa myös ursodeoksikoolihappoa eli Adursal-lääkettä. Tulos voi olla lääkityksen aikana virheellisen korkea, koska osa ursodeoksikoolihaposta tulee myös mitatuksi. Mikäli hoidon aikana sappihapot-taso laskee voi tulosta yleensä pitää luotettavana.

Huomautuksia

30.10.2019 määritysmenetelmä- ja tulostasomuutos. Uusi tulostaso keskimäärin 15% korkeampi. (Edellinen muutos 25.1.18, jolloin tulostaso muuttui -25 %, pitoisuuksilla alle 20 µmol/l jopa -40%.)

Tutkimusta ei tehdä viikonloppuisin eikä arkipyhinä, vaan niitä seuraavana arkipäivänä. Pyyntö tehdään kiirepyyntönä, mikäli tutkimus halutaan kiireellisenä ja vastaus samana arkipäivänä tai heti viikonloppua seuraavana arkipäivänä.

Tutkimus fS-Sappih päivitetty 04.12.2019 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.