HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sappihapot, seerumista, paastotilassa

3379 fS-Sappih

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Maksafunktion tutkiminen, erityisesti hepatogestoosissa.

Esivalmistelu

Paastonäyte on suositeltava, mutta jos näyte otetaan aterioineelta potilaalta, on ruokailun ajankohta mainittava (katso tulkinta).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

0.5 ml paastoseerumia. Lasten näytemäärä on vähintään 0.3 ml. Jos perillä vuorokauden kuluessa, ei tarvitse erotella. Eroteltu seerumi säilyy 7 vrk kylmässä (+4 C), lähetys kylmänäytteenä. Pidempiaikainen säilytys (max. 3 kk) pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen, kineettinen mittaus. Menetelmä mittaa 3-L-hydroksisappihapot, joihin kuuluvat mm. koolihappo, deoksikoolihappo, kenodeoksikoolihappo ja litokoolihappo sekä näiden glysiini- ja tauriinikonjugaatit (kokonaissappihapot). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Parin päivän sisällä näytteen saapumisesta. Kiireellisenä pyydetyt samana päivänä (ma-pe).

Viitearvot

Kaikki (kts. tulkinta) alle 6 µmol/l

Tulkinta

Viitearvo raskauden aikana alle 8 µmol/l.

Kohonneet arvot viittaavat maksan toimintahäiriöihin. Erityisesti hepatogestoosissa nousu edeltää usein transaminaasitasojen kohoamista. Seerumin sappihappopitoisuuden nousu on erittäin harvinaista muulloin kuin maksatautien yhteydessä. Sappihappopitoisuus nousee aterian jälkeen ja on selvästi havaittavissa kaksi tuntia myöhemmin otetuissa näytteissä, joten paastoarvojen käyttö on suositeltavaa.

Huom! Määritysmenetelmä mittaa myös ursodeoksikoolihappoa eli Adursal-lääkettä. Tulos voi olla lääkityksen aikana virheellisen korkea, koska osa ursodeoksikoolihaposta tulee myös mitatuksi. Mikäli hoidon aikana sappihapot-taso laskee voi tulosta yleensä pitää luotettavana.

Huomautuksia

Tutkimusta ei tehdä viikonloppuisin eikä arkipyhinä, vaan niitä seuraavana arkipäivänä. Pyyntö tehdään kiireellisenä, mikäli vastaus toivotaan samana arkipäivänä tai heti viikonloppua seuraavana arkipäivänä. Ylin vastattava pitoisuus 540 µmol/l (tai >540 µmol/l).

Tutkimus fS-Sappih päivitetty 12.05.2023 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.