HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immunofiksaatio, seerumista

3401 S -ImmFix

Tiedustelut

HUSLAB-talo, proteiinikemia puh (09) 471 72582

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Lakkisto: paivi.lakkistoathus.fi / 050 4271458 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Kliininen epäily M-komponentista (paraproteiinit). Elektroforeesissa todetun mahdollisen uuden M-komponentin varmentaminen ja tyypittäminen. Kantasoluhoitojen ja myelooman residuaalitaudin seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Ei tarvitse omaa näyteputkea. S-ImmFix-tarra liimataan toiseen S-Prot-Fr-putkista. Tarvittava näytemäärä on 1 ml, lapset vähintään 0.2 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä sentrifugoituna, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näytettä ei saa pakastaa. Näyte voidaan säilyttää jääkaapissa yön tai viikonlopun yli.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio vasta -aineilla, joista ensisijaisia ovat anti-IgG, -IgA, -IgM, - kappa ja -lambda. Tarvittaessa käytetään vasta-aineita anti- IgD, -IgE, -vapaa kappa, -vapaa lambda ym.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

2 -3 viikon kuluessa

Tulkinta

Immunofiksaatio pyydetään M-komponentteja (paraproteiinit) epäiltäessä tai jos laboratorio on todennut elektroforeesissa mahdollisen uuden M-komponentin. Vain immunofiksaation herkkyys saattaa olla riittävä myelooman residuaalitaudin toteamiseen/poissulkemiseen. Kantasolusiirtojen jälkeen voi esiintyä useita poikkeavia kapea-alaisia, elektroforeesista hankalasti tulkittavia fraktioita. Seuranta immunofiksaatiolla voi olla myös tarpeen pienehkön M- komponentin sijaitessa elektroforeesissa esim. normaalin beta-fraktion päällä.

M-komponentteja voi esiintyä myelooman, Waldenströmin makroglobulinemian, raskasketjutaudin, plasmasytooman, muiden B-solu- tai plasmasolumaligniteettien, primaarisen amyloidoosin ja eräiden muiden sairauksien (maligniteetit, neuropatiat, autoimmuunitaudit) yhteydessä sekä MGUS-tilassa (monoclonal gammopathy of undetermined significance). Uuden myelooman ja vastaavien tautien yhteydessä immunofiksaatio kannattaa yleensä pyytää sekä seerumista että virtsasta. MGUS- diagnoosi vaatii seurantatutkimuksia. (Elektroforeesi yleensä riittävä). Siinä seerumissa esiintyy pieni tai pienehkö M-komponentti, jonka pitoisuus säilyy samalla tasolla. Myeloomalle tyypillisiä elinmanifestaatioita ei ole. Polyklonaalisten immunoglobuliinien pitoisuudet ovat viitealueilla, myeloomassa ne ovat tyypillisesti alentuneet. Seerumissa voi esiintyä myös oligoklonaalisia kapea-alaisia immunoglobuliinifraktioita. Ne sisältävät M-komponentista poiketen sekä kappa- että lambda-ketjuja. Ne voivat liittyä virusinfektioon tai autoimmuunitautiiin, joskus maligniteettiin. Oligoklonaalisen fraktion varma erottaminen M-komponentista voi vaatia tilan seurantaa immunofiksaatiolla. (Oligoklonaalinen fraktio voi hävitä, M-komponentti voimistuu tai säilyy MGUS-tilassa samanlaisena).

Huomautuksia

Tutkimus tilataan pakettina (S-MIMMFIX). Paketti sisältää tutkimukset S -Prot-Fr ja S -ImmFix. Ne järjestelmät, joissa ei käytetä pakettitutkimuksia: Pyydä S -ImmFix ja S -Prot-Fr.

Tutkimus S -ImmFix päivitetty 21.02.2020 / PN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.09.2020 klo 01:09.