HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immunofiksaatio, aivo-selkäydinnesteestä

3404 Li-ImmFix

Tiedustelut

Meilahden sairaalan laboratorio, proteiinikemia puh (09) 471 72582

Yhteyshenkilöt

kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808 ja erikoislääkäri Päivi Lakkisto: paivi.lakkistoathus.fi / 050 4271458

Indikaatiot

Selkäydinnesteen monoklonaalisten tai oligoklonaalisten (IgA- tai IgM-tyyppisten) fraktioiden toteaminen ja tyypittäminen tai poissulku.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Näyte otetaan 10 ml steriiliin muoviputkeen. Analyysiin tarvittava näytemäärä on 3 ml. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä alle vuorokaudessa, muuten kylmälähetys. Näyte säilyy viikon jääkaapissa.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio vasta-aineilla, joista ensisijaisia ovat anti-IgG, -IgA, -IgM, -kappa ja -lambda.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

2 -3 viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimusta käytetään ensisijaisesti M-komponenttiepäilyissä. Jos likvorin elektroforeesissa todetaan mahdollinen M- komponentti, laboratorio jatkaa tutkimusta immunofiksaatiolla. Likvorin M-komponentti on useimmiten peräisin keskushermoston ulkopuolelta, jolloin se esiintyy vastaavana seerumissa. Joskus M-komponenttia voi kuitenkin muodostua primaarisesti keskushermoston alueella. Likvorin immunofiksaatiota voidaan käyttää myös elektroforeesissa todettujen mahdollisten likvorin oligoklonaalisten immunoglobuliinifraktioiden varmistamiseen (mm. MS- taudissa). IgG-luokan oligoklonaalisten fraktioiden tutkimiseen suositellaan herkempää tutkimusta Li-IgG-Oc (numero 6168), jossa tulosta verrataan samalla ajettuun potilaan seeruminäytteeseen. IgA- ja IgM-tyyppisten oligoklonaalisten fraktioiden ja vapaiden monoklonaalisten kevytketjujen osoitukseen tarvitaan Li-ImmFix. Likvorissa voi esiintyä vapaita kevytketjuja joko myelooma- tai MS-tyyppisessä taudissa.

Tutkimus Li-ImmFix päivitetty 25.06.2018 / PN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 26.02.2020 klo 01:10.