HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Glukoosi, yövirtsasta (aamuvirtsasta)

3411 nU-Gluk

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Kaikki erittyvä virtsa nukkumaanmenosta aamun ylösnousuun (esim. klo 21 – 7) kerätään talteen. Näyteastia äilytetään kylmässä ja toimitetaan laboratorioon keräyksen päätyttyä. Virtsan glukoosi määritetään mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen, koska virtsan glukoosipitoisuus muuttuu helposti bakteerikasvun myötä.

Menetelmä

Fotometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Virtsan glukoosipitoisuus on normaalisti alle 0.6 mmol/l (0.1 g/l), jolloin liuskakokeissa saadaan selvästi negatiivinen tulos. Plasman glukoosi suodattuu vapaasti glomerulusten läpi, mutta tubuluksissa tapahtuu normaalisti lähes täydellinen glukoosin reabsorptio.

Mikäli plasman glukoosipitoisuus ylittää ns. kynnysarvon, keskimäärin 9 mmol/l (vaihteluväli eri henkilöillä 8-11 mmol/l), tubulusten reabsorptiokapasiteetti ylittyy ja lisääntynyt pitoisuus glukoosia ilmestyy virtsaan. Tällöin kyseessä on prerenaalinen glukosuria, jonka syynä on yleensä diabetes mellitus. Mikäli virtsan glukoosipitoisuus on lisääntynyt vaikka paastoveren glukoosi ja rasituskokeen tulos ovat normaalit, on kyseessä renaalinen glukosuria. Tämä johtuu tubulusten vauriosta, joka voi olla synnynnäinen tai hankittu.

Ohimenevää lievää glukosuriaa voi esiintyä hypertyreoosissa, Cushingin taudissa, raskauden aikana, eräiden lääkkeiden vaikutuksesta, anestesian ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävän aterian jälkeen.

Tutkimus nU-Gluk päivitetty 01.06.2018 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 17.10.2019 klo 01:09.