HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, ulosteviljely 1

3442 F -BaktVi1

Osatutkimukset

F -CampVi, F -SalmVi, F -ShigVi ja F -YersVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 471 73082 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Bakteeriperäiseksi epäillyn ripulitaudin (esim. turistiripulin) etiologian selvittely. Näytteestä tutkitaan salmonellat, shigellat, kampylobakteerit ja yersiniat. (kts myös kattavampi tutkimus F -BaktVIP 21088).

Turistiripulia mahdollisesti aiheuttavan aeromonaksen ja ripulia mahdollisesti aiheuttavan plesiomonaksen toteamiseen on omat tutkimuksensa: Aeromonas, viljely ulosteesta, 4374 F -AeroVi ja Plesiomonas shigelloides, viljely ulosteesta, 3997 F -PlesVi. Verisestä näytteestä tai epäiltäessä EHEC-bakteeria suositellaan F-BaktVIP-tutkimusta (21088).

Näyteastia

Geelikuljetusputki x 2

Näyte

Reilu määrä tuoretta ulostetta, erityisesti sen pinnalla mahdollisesti esiintyvää verilimaa, dacrontikulla kahteen geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Esim. potilaan Salmonella-kannalle tehdään herkkyysmääritys, mikäli kyseessä on uusi löydös. Myöhemmistä löydöksistä tehdään herkkyys vain erikseen pyydettäessä. Uusien Shigella-tapausten ja uusien kotimaisten Salmonella-tapausten kannat lähetetään THL:n kantakokoelmaan.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-5 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

Näytteet olisi saatava viljelyyn vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Yli kaksi vuorokautta viipyneistä näytteistä negatiivinen tulos ei ole luotettava. Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Huom! Kolera- ja EHEC-tutkimus on pyydettävä erikseen.

Tutkimus F -BaktVi1 päivitetty 02.03.2020 / JA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.09.2020 klo 01:09.