HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Clostridium difficile, viljely ulosteesta

3494 F -CldiVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73082 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Tämä tutkimus on tarkoitettu vain erityisiin epidemiaselvityksiin ja vakavien tautitapausten tyypitystä varten. Ennen näytteen lähettämistä on otettava yhteyttä THLään (kts alla) ja mikrobiologian laboratorioon (p. 09 471 73082).

Ripulin selvittelyssä tutkimuspyyntö on F -CldTNhO (6141).

Tyypitystä varten THL ottaa vastaa ainoastaan kantoja, jotka liittyvät vakaviin infektioihin (C.difficile -infektio johtanut kolektomiaan, tehohoitoon tai potilaan kuolemaan) tai pitkittyneisiin epidemioihin tai poikkeuksellisiin infektioryppäisiin. Kyseisten kantojen tutkiminen edellyttää yhteydenottoa etukäteen THL:n Terveysturvallisuusosaston mikrobiologiin (Silja Mentula, puh. 029 524 8161) tai infektioepidemiologiin (Outi Lyytikäinen, puh. 029 524 8783), jotka harkitsevat kulloisessakin tilanteessa tyypityksen tarpeellisuuden ja tutkittavien kantojen määrän.

Näyteastia

Geelikuljetusputki

Näyte

Suurehko määrä tuoretta ulostetta dacrontikulla geelikuljetusputkeen.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-3 työpäivän aikana.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla pienikin määrä toksiinia tuottavaa C. difficileä on poikkeava ja todennäköisesti merkittävä löydös. Pikkulapsilla tavataan ulosteessa joskus normaalistikin Clostridium difficile -bakteereita. Hoitoratkaisut tapahtuvat yleensä kliinisten oireiden perusteella.

Huomautuksia

Menetelmällä pyritään eristämään C. difficile potilaan ulosteesta, jotta kanta voidaan lähettää THL:ään tarkempaa tyypitystä varten.

Näytteet olisi saatava viljelyyn vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Yli kaksi vuorokautta viipyneistä näytteistä negatiivinen tulos ei ole luotettava. Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa.

Tutkimus F -CldiVi päivitetty 02.12.2020 / ET

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.10.2021 klo 02:27.