HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Denguevirus, vasta-aineet

3520 S -DengAb

Osatutkimukset

S -DengAbG ja S -DengAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Oleskelu Euroopan ulkopuolella dengue-endeemisellä alueella, etenkin Kaakkois-Aasiassa ja Karibianmeren ympäristössä. Tyypilliset denguekuumeen oireet: kuume, lihassäryt, päänsärky, lymfadeniitti, leukopenia, ihottuma.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, tarvittaessa uusi näyte 8-14 vrk kuluttua sairastumisesta.

Denguevirus-vasta-ainetutkimus on mahdollista tehdä myös likvorista (1-2 ml, pyyntö Li-ZoonVAb, 20680), jolloin likvorinäytteen rinnalla on välttämätöntä tutkia myös samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). IgG- luokan vasta-aineet määritetään immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän aikana

Tulkinta

Nelinkertainen titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa, korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös.

Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä. Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Denguevirukset kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä.

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen). Esim. denguevirus- ja Japanin enkefaliittivirus -infektion erottaminen voi vaatia lisätutkimuksia.

Huom. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1-antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista (NS1-antigeenitutkimukselle erillinen pyyntö 21086 S-DengAg). NS1-antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta- ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista dengue-diagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Huom. zikavirus-infektiota epäiltäessä suosittelemme vasta-aineiden määrittämiseen S-DeZAgAb-yhdistelmätutkimusta (21554).

Tutkimus S -DengAb päivitetty 08.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.