HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Vesirokkovirus, antigeeni

3529 -VZVAg

Tiedustelut

Virologia ja immunologia, Virusviljely ja antigeeninosoitus puh. 050 427 2128

Päivystyksenä tehtävistä tutkimuksista on soitettava etukäteen laboratorioon:

Arkipäivinä ma-pe klo 8.00 - 15.00 puh.050 427 2128

Päivystysaikana arkisin klo 15.00 - 8.00, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä puh. 040 837 4010 tai 040 837 4011

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Varicella zoster -infektion epäily. Menetelmä sopii hyvin kiireellisiin tapauksiin, kuten VZV:n osoittamiseen immunosuppressiopotilaalla. Koska rakkulan/limakalvomuutoksen ulkonäöstä ei voi olla varma aiheuttajasta, suos. yhdistelmätutkimusta herpesvirusten antigeenit (-HVAg, no 17747), jossa on mukana myös -HSVAg.

Näyte

Testin onnistumisen edellytys on se, että näytteessä on riittävä virus(antigeeni)määrä.

Rikotun rakkulan pohjalta, leesiosta tai limakalvolta hangataan steriilillä pumpuli-, dacron- tai rayontikulla näytteeksi mahdollisimman paljon viruspitoisia soluja. Solupitoinen tikku upotetaan nestettä sisältävään koeputkeen (viruskuljetusputkeen tai steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään kierrekorkilliseen muoviputkeen)ja katkaistaan sopivaksi. Putki suljetaan tiiviisti ja toimitetaan sellaisenaan virologian laboratorioon.

Biopsia-, leikkaus- ja ruumiinavausnäytteet: muutaman mm3:n pala lähetetään sellaisenaan kuivassa, tehdaspuhtaassa, kierrekorkillisessa muoviputkessa. BAL (bronkoalveolaarinen lavaatio) -näytteet lähetetään sellaisenaan (5-10 ml) kierrekorkillisessa, tehdaspuhtaassa muoviputkessa.

Mikäli näytettä ei voida lähettää samana päivänä, tulee se säilyttää jääkaapissa. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli.

Näytteeksi voidaan edelleen hyväksyä myös tikkunäytteestä objektilasille siirretyt näytteet. Objektilasin soluläiskien (5 täplää) annetaan kuivua huoneenlämmössä 5 minuuttia, jonka jälkeen solut kiinnitetään upottamalla lasi 5 minuutiksi jääkaappikylmään asetoniin. Lasit toimitetaan tukevassa muovikotelossa virologian osastolle. Objektilasilla toimitettujen näytteiden antigeeninosoituksen herkkyys jää kuitenkin tikkunäytteisiin (näytetikku viruskuljetusputkessa tai keittosuolaliuoksessa) verrattuna selvästi alhaisemmaksi, minkä vuoksi objektilasille kiinnitettyjä näytteitä ei enää suositella.

Menetelmä

Immunofluoresenssimikroskopia. Virusantigeenit osoitetaan suoraan potilaan soluista ilman rikastusviljelyä.

Tekotiheys

työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

1-2 työpäivän aikana. Päivystysnäytteestä ilmoitettava erikseen.

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta tai muusta läsnäolosta näytemateriaalissa.

Huomautuksia

-VZVAg -tutkimus voidaan tehdä myös päivystyksenä. Samanaikainen virusviljelynäytteen (-VirVi, KL2975) ottaminen voi olla hyödyllinen diagnostiikan herkkyyden lisäämiseksi. Viruskuljetusputkia voi maksutta tilata HUSLABin näytteiden vastaanotosta sähköpostitse osoitteesta: huslabnvo(at)hus.fi.

Tutkimus -VZVAg päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.01.2020 klo 01:15.