HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-TMS-S (3541) Motorinen herätevastetutkimus (MEP) magneettistimulaatiolla, aikuiset uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=3541
Tutkimuksen Pt-TMS-S (3541) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KNF-osasto Meilahti (09) 471 72492
Selvitetään motorisen radaston toimintaa sen koko matkalta aivokuorelta distaalisiin lihaksiin. MEP:llä tutkitaan ylemmän (kortikospinaalisen) ja alemman (hermojuuri-ääreishermo) motorisen radaston toimintaa. Kliinisiä käyttöaiheita ovat liikehermoradaston sairaudet, kuten amyotrofinen lateraaliskleroosi. Parittaisilla pulsseilla voidaan tutkia myös aivokuoritason välineuronien estävää ja herkistävää toimintaa, joka voi olla häiriintynyt esimerkiksi stiff-person oireyhtymässä.
Vasta-aiheet:
Ehdottomia kontraindikaatioita: Johtavat, ferromagneettiset ja muut magneetille herkät metalliset vierasesineet pään, kaularangan, olkapään, rintakehän ja lannerangan alueella (mm. suntit, klipsit, koilit, luodin sirpaleet, silmäimplantit, sydämen keinoläppä) pois lukien hampaiston alue. Kaikki sähköiset stimulaattorit, kuten sydämentahdistin, selkäydinstimulaattori,kipustimulaattori, infuusiopumput ja sisäkorvaistutteet. Raskaus on vasta-aihe.
Suhteellisia kontraindikaatiota: epilepsia
Kysyttävä lisätieto: Lähettävän lääkärin puhelinnumero Aikaisemmat KNF-tutkimukset Tieto kehossa olevista metalleista ja stimulaattoreista Lääkitys Kliiniset esitiedot Kysymyksenasettelu ja taso
Ennen tutkimusta voi syödä ja juoda normaalisti. Ihoa ei saa rasvata ennen tutkimusta. Varmistetaan, ettei potilaalla ole kontraindikaatioita tutkimukselle, kts. kohta Indikaatiot -> vasta-aiheet.
Lähetteessä tarvittavat tiedot
Tutkimuksessa ollaan makuuasennossa vuoteella. Rekisteröivät elektrodit kiinnitetään käsien ja jalkojen ihon pintaan. Magneettikenttä synnytetään ns. kelalla pään yläpuolella, kaulan seudulla ja lähellä selkää. Mitataan motoriset vasteet ja mitataan viiveajat eri tasojen (aivokuori, niska, hartiapunos, lanneranganalue) stimulaatiolle. Tutkimuksessa voidaan tarvittaessa käyttää parittaisia magneettistimuluksia, joilla aivokuoren ärtyvyyttä saadaan herkistettyä ja tarvittaessa näillä voidaan tutkia aivokuoren estävien ja herkistävien välineuronien toimintaa. Tutkimuksen kesto on n. 1,5-2 tuntia. Tutkimuksella ei ole jälkivaikutuksia.
Magneettistimulaatiossa synnytetään voimakas lyhytkestoinen magneettikenttä kehon ulkopuolella, joka läpäisee esteittä kallon ja muut välissä olevat kudokset synnyttäen alla olevassa liikehermoradaston osassa hermosoluja aktivoivan sähkökentän.
TILAAVA yksikkö tilaa tarvittaessa potilaalle tulkin.
Motorisen radan vaurio todetaan vasteiden puuttuessa tai viivästyessä merkitsevästi. Viiveaikoja verrataan normaaliaineistoon. Vaurion tasodiagnoosi perustuu usean stimulaatiokohdan vasteiden vertailuun. Pari- ja triplapulssitutkimuksessa kortikaalisen inhibition ja eksitaation voimakkuutta arvioidaan suhteessa yksittäispulssivasteen amplitudiin. Suhteellisia amplitudeja verrataan normaaliaineistoon.
Tulokset tallennetaan PDF-muodossa lausunnon liitteeksi. Kirjallisessa lausunnossa otetaan kantaa tuloksen poikkeavuuteen, vauriotasoon ja löydöksen kliiniseen merkitsevyyteen lähetteen kysymyksenasettelun mukaisesti. Normaaliaineisto perustuu omaan viitearvoaineistoon.