HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Räpäysheijaste (Blink-refleksi), perustutkimus

3546 Pt-REF-Bli

Tiedustelut

KNF-osasto Meilahti (09) 471 72492, Jorvi (09) 471 82010, Tammisaari (019) 224 3320

Yhteyshenkilöt

lääkäri Juhani V Partanen: juhani.v.partanenathus.fi / (09) 471 85401 / 040 717 6014

Indikaatiot

Räpäysheijaste on kolmoishermon (trigeminus) eri haarojen, kasvohermon (facialis) sekä näiden aivorunkotumakkeiden kautta välittyvä kutaaninen bilateraalinen heijaste. Tutkimus voidaan tehdä epäiltäessä em. hermojen perifeeristä vauriota tai aivorunkovauriota pons - medulla tasolla. Muita indikaatioita ovat demyelinaatioepäily, polyneuropatiaan liittyvä trigeminus- tai facialis- neuropatia sekä kasvokipupotilaalla rakentellisten vaurioiden poissulku.

Esivalmistelu

Erityisiä esivalmisteluja ei tarvita ja tutkimuksella ei ole jälkivaikutuksia. Syödä ja juoda saa normaalisti sekä ottaa lääkärin määräyksen mukaiset lääkkeet. Sydämen tahdistimesta tulee ilmoittaa. Potilaan kasvojen tulee olla puhtaat, eikä niissä saa olla meikkiä eikä rasvaa.

Suoritus

Sähköärsyke annetaan harvakseltaan supraorbitaalihermon (trigeminus ylähaara) alueelle. Orbicularis oculi lihaksen vaste (blink, räpäys) rekisteröidään EMG laitteella. Tarvittaessa voidaan stimuloida keski- ja alahaaran alueella, mutta siellä vasteiden toistuvuus huonompi.

Menetelmä

Tuntoärsykkeen synnyttämä kasvolihasvaste rekisteröidään pintaelektrodeilla.

Tulkinta

Vasteiden muoto, toistettavuus ja latenssit arvioidaan. R1 vaste syntyy ipsilateraalisesti, R2 bilateraalisesti. R2 syntyyn vaikuttaa myös medullan synapsirakenteet.

Viitearvot: R1 vasteen latenssi alle 13 ms, R2 latenssi alle 38 ms.

Huomautuksia

Lähetteeseen toivotaan selkeää kysymyksenasettelua. Epäiltäessä facialispareesia tai neuromuskulaaritauteja tulee tutkimusta täydentää mm. neula-EMG tutkimuksella. Tutkimuksella ei ole vasta- aiheita. Tutkimus voidaan tehdä myös tajuttomalle potilaalle.

Tutkimus Pt-REF-Bli päivitetty 24.03.2011 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.01.2020 klo 01:13.