HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Likvorin osoitus, eritteestä

3551 Se-Likvo-O

Osatutkimukset

S -Liq-O

Tiedustelut

HUSLAB-talo, proteiinikemia puh (09) 471 72582

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Likvorin osoittaminen tai poissulku eritteistä (korva-, nenä-, vatsan alueen tai muu erite). Huom! Koronatilanteen vuoksi nenäerite tutkitaan vain jos hoitava lääkäri on ensin konsultoinut HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen välttämättömästä tarpeesta.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Näytteen kanssa laboratorioon toimitettava samanaikaisesti otettu seeruminäyte.

Näyte on otettava aina terveydenhuollonammattihenkilön (sairaanhoitaja tai lääkäri) läsnä ollessa. Selvästi limaiset ja viskoosit näytteet eivät sovellu tutkittaviksi, koska väärän negatiivisen tuloksen riski on suuri. Sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi ja sylkikontaminaatiota on vältettävä amylaasin vuoksi. Selvästi verinen näyte ei myöskään sovellu tutkittavaksi kontaminaation vuoksi.

Näytettä on pyrittävä saamaan 0,5 - 3,0 ml (pitoisuudesta riippuen ehdoton minimi on 0,2 - 0,5 ml).

Nenäerite: Nenäerite on kerättävä ammattihenkilön ohjauksessa. Nenäliman osuuden vähentämiseksi nenä niistetään kevyesti, minkä jälkeen potilas istuu joko etukumarassa tai makaa ja valuva tai tippuva kirkas, vesimäinen neste kerätään tehdaspuhtaaseen näyteputkeen. Nenänielusta näyte voidaan myös imeä ruiskuun.

Korvaerite: Korvakäytävä puhdistetaan ensin mahdollisesta vahasta ja muusta eritteestä. Näytteenotossa korvalääkäri imee välikorvasta tutkittavan eritteen joko ruiskuun tai imuun, johon on liitetty mahdollisuuksien mukaan keräin.

Näytteen säilytys jääkaapissa, kylmäkuljetuksena toimitettava tekopaikkaan viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä. Perjantaina tai arkipyhää edeltävänä päivänä säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio, vasta-aineena anti-transferriini.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Tulokset valmiina 1-3 päivän päästä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Erite voi sisältää likvoria mm. trauman, leikkauksen, tulehduksen, tuumorin tai synnynnäisen epämuodostuman johdosta. Seerumissa ja kudosnesteissä transferriinia esiintyy vain beta-1-fraktiossa, mutta likvorissa sekä beta-1- että beta-2-fraktiossa. Tutkimus perustuu jälkimmäisen, beta-2- eli tau-transferriinin osoittamiseen tutkittavasta näytteestä. Vertailussa käytetään potilaan seerumia ja tunnettuja likvorinäytteitä, koska seerumissakin voi joskus esiintyä beta-2-alueen transferriinia geneettisistä tai hankinnaisista syistä.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Koronatilanteen vuoksi nenäerite tutkitaan vain jos hoitava lääkäri on ensin konsultoinut HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen välttämättömästä tarpeesta.

Selvästi limainen tai verinen näyte, tai sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi. Sylkikontaminaatiota on vältettävä. Suuri proteiinipitoisuus (yli 5 g/l) viittaa muun nesteen merkittävään osuuteen, jolloin likvorin proteiinit jäävät näkymättä beta-2-transferriinia osoitettaessa, ja väärä negatiivinen tulos on todennäköinen. Näissä tilanteissa laboratorio saattaa jättää tutkimuksen tekemättä ja laskuttamatta.

Tutkimus Se-Likvo-O päivitetty 28.01.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 01.08.2021 klo 01:10.