HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Se-Likvo-O (3551) Likvorin osoitus, eritteestä uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=3551
Tutkimuksen Se-Likvo-O (3551) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
S -Liq-O
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579, työpiste 050 3459393 (lankanumeron lyhytvalinta 72582)
Likvorin osoittaminen tai poissulku eritteistä (korva-, nenä-, vatsan alueen tai muu erite).
Tarvittaessa on hyvä konsultoida HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen indikaatiosta ja varsinkin nenäerite-näytteenotosta, koska vain edustavan juoksevan näytteen tutkimisesta on hyötyä.
Muoviputki 10 ml
Eritenäytteen kanssa on laboratorioon toimitettava samanaikaisesti otettu seeruminäyte. Näytteet lähetetään viipymättä transferriinin huonon säilyvyyden takia.
Näyte on otettava ensisijaisesti hoitoyksikössä terveydenhuollonammattihenkilön (sairaanhoitaja tai lääkäri) läsnä ollessa. Mikäli näin ei voida toimia, on tutkittava ohjeistettava huolellisesti ja hänelle annetaan kotikeräystä varten näyteputki, joko hoitoyksiköstä tai näytteenottopisteestä.
Selvästi limaiset ja viskoosit näytteet eivät sovellu tutkittaviksi, koska väärän negatiivisen tuloksen riski on suuri. Sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi ja sylkikontaminaatiota on vältettävä amylaasin vuoksi. Selvästi verinen näyte ei myöskään sovellu tutkittavaksi kontaminaation vuoksi.
Näytettä on pyrittävä saamaan 0,5 - 3,0 ml (proteiinipitoisuudesta riippuen ehdoton minimi on 0,2 - 0,5 ml).
Nenäerite: Nenäliman osuuden vähentämiseksi nenä niistetään kevyesti, minkä jälkeen potilas istuu joko etukumarassa tai makaa ja valuva tai tippuva kirkas, vesimäinen neste kerätään tehdaspuhtaaseen näyteputkeen. Nenänielusta näyte voidaan myös imeä ruiskuun. Tarvittaessa (jos näytettä kertyy hitaasti), voidaan nenäeritettä kerätä erissä yhden vuorokauden ajan. Kertynyttä näytettä on tuolloin säilytettävä jääkaapissa.
Korvaerite: Korvakäytävä puhdistetaan ensin mahdollisesta vahasta ja muusta eritteestä. Näytteenotossa korvalääkäri imee välikorvasta tutkittavan eritteen joko ruiskuun tai imuun, johon on liitetty mahdollisuuksien mukaan keräin.
Näyte säilyy jääkaapissa enintään 7 vrk. Näyte lähetetään kylmäkuljetuksena tekopaikkaan viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä. Jos näyte ei ole perillä 3 pv kuluessa näytteenotosta, se lähetetään pakastettuna. Samoin perjantaina tai arkipyhää edeltävänä päivänä säilytys ja lähetys pakastettuna. Turhaa pakastamista on kuitenkin vältettävä, koska se voi vaikeuttaa näytteen laadun arviointia.
Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio, vasta-aineena anti-transferriini.
Tulokset valmiina noin 3 päivän kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.
Erite voi sisältää likvoria mm. trauman, leikkauksen, tulehduksen, tuumorin tai synnynnäisen epämuodostuman johdosta. Seerumissa ja kudosnesteissä transferriinia esiintyy vain beta-1-fraktiossa, mutta likvorissa sekä beta-1- että beta-2-fraktiossa. Tutkimus perustuu jälkimmäisen, beta-2- eli tau-transferriinin osoittamiseen tutkittavasta näytteestä. Vertailussa käytetään potilaan seerumia ja tunnettuja likvorinäytteitä, koska seerumissakin voi joskus esiintyä beta-2-alueen transferriinia geneettisistä tai hankinnaisista syistä.
Tutkimuksesta annetaan lausunto.
Kiireellisestä näytteestä tulee etukäteen ilmoittaa proteiinikemian työpisteeseen p. 050 3459393.
Tarvittaessa on hyvä konsultoida HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen indikaatiosta ja näytteenotosta, koska vain edustavan juoksevan näytteen tutkimisesta on hyötyä.
Selvästi limainen tai verinen näyte, tai sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi. Sylkikontaminaatiota on vältettävä. Suuri proteiinipitoisuus (yli 5 g/l) viittaa muun nesteen merkittävään osuuteen, jolloin likvorin proteiinit jäävät näkymättä beta-2-transferriinia osoitettaessa, ja väärä negatiivinen tulos on todennäköinen. Näissä tilanteissa laboratorio saattaa jättää tutkimuksen tekemättä ja laskuttamatta.