HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Likvorin osoitus, eritteestä

3551 Se-Likvo-O

Osatutkimukset

S -Liq-O

Tiedustelut

HUSLAB-talo, proteiinikemia puh (09) 471 72582

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Likvorin osoittaminen tai poissulku eritteistä (korva-, nenä-, vatsan alueen tai muu erite).

Tarvittaessa on hyvä konsultoida HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen indikaatiosta ja varsinkin nenäerite-näytteenotosta, koska vain edustavan juoksevan näytteen tutkimisesta on hyötyä.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Näytteen kanssa laboratorioon toimitettava samanaikaisesti otettu seeruminäyte. Näyte on tutkittava 2 vrk:n sisällä transferriinin huonon säilyvyyden takia.

Näyte on otettava ensisijaisesti hoitoyksikössä terveydenhuollonammattihenkilön (sairaanhoitaja tai lääkäri) läsnä ollessa. Mikäli näin ei voida toimia, on tutkittava ohjeistettava huolellisesti ja hänelle annetaan kotikeräystä varten näyteputki, joko hoitoyksiköstä tai näytteenottopisteestä.

Selvästi limaiset ja viskoosit näytteet eivät sovellu tutkittaviksi, koska väärän negatiivisen tuloksen riski on suuri. Sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi ja sylkikontaminaatiota on vältettävä amylaasin vuoksi. Selvästi verinen näyte ei myöskään sovellu tutkittavaksi kontaminaation vuoksi.

Näytettä on pyrittävä saamaan 0,5 - 3,0 ml (proteiinipitoisuudesta riippuen ehdoton minimi on 0,2 - 0,5 ml).

Nenäerite: Nenäliman osuuden vähentämiseksi nenä niistetään kevyesti, minkä jälkeen potilas istuu joko etukumarassa tai makaa ja valuva tai tippuva kirkas, vesimäinen neste kerätään tehdaspuhtaaseen näyteputkeen. Nenänielusta näyte voidaan myös imeä ruiskuun. Tarvittaessa (jos näytettä kertyy hitaasti), voidaan nenäeritettä kerätä erissä yhden vuorokauden ajan. Kertynyttä näytettä on tuolloin säilytettävä jääkaapissa.

Korvaerite: Korvakäytävä puhdistetaan ensin mahdollisesta vahasta ja muusta eritteestä. Näytteenotossa korvalääkäri imee välikorvasta tutkittavan eritteen joko ruiskuun tai imuun, johon on liitetty mahdollisuuksien mukaan keräin.

Näytteen säilytys jääkaapissa (maks 2 vrk), kylmäkuljetuksena toimitettava tekopaikkaan viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä. Perjantaina tai arkipyhää edeltävänä päivänä säilytys ja lähetys pakastettuna. Turhaa pakastamista vältettävä, koska se voi vaikeuttaa näytteen laadun arviointia.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio, vasta-aineena anti-transferriini.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

Tulokset valmiina 1-3 päivän päästä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Erite voi sisältää likvoria mm. trauman, leikkauksen, tulehduksen, tuumorin tai synnynnäisen epämuodostuman johdosta. Seerumissa ja kudosnesteissä transferriinia esiintyy vain beta-1-fraktiossa, mutta likvorissa sekä beta-1- että beta-2-fraktiossa. Tutkimus perustuu jälkimmäisen, beta-2- eli tau-transferriinin osoittamiseen tutkittavasta näytteestä. Vertailussa käytetään potilaan seerumia ja tunnettuja likvorinäytteitä, koska seerumissakin voi joskus esiintyä beta-2-alueen transferriinia geneettisistä tai hankinnaisista syistä.

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Huomautuksia

Tarvittaessa on hyvä konsultoida HUSLAB:n asiantuntijaa (ks.yhteyshenkilöt) tutkimuksen indikaatiosta ja näytteenotosta, koska vain edustavan juoksevan näytteen tutkimisesta on hyötyä.

Selvästi limainen tai verinen näyte, tai sylkinäyte ei sovellu tutkittavaksi. Sylkikontaminaatiota on vältettävä. Suuri proteiinipitoisuus (yli 5 g/l) viittaa muun nesteen merkittävään osuuteen, jolloin likvorin proteiinit jäävät näkymättä beta-2-transferriinia osoitettaessa, ja väärä negatiivinen tulos on todennäköinen. Näissä tilanteissa laboratorio saattaa jättää tutkimuksen tekemättä ja laskuttamatta.

Tutkimus Se-Likvo-O päivitetty 02.05.2022 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 05.12.2023 klo 00:41.