HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Borrelia burgdorferi, vasta-aineet seerumista

3552 S -BorrAb

Osatutkimukset

S -BorrAbG, S -BorrAbM, S -VlsEAbG ja S -VlsEAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Borrelia burgdorferi -infektion (Lymen tauti) tunnistus. Erythema migransin diagnostiikkaan ei suositella vasta-ainetutkimusta, diagnoosi on kliininen.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA) ja immunokemiluminometrinen menetelmä. Akkreditoitu menetelmä. IgG- ja IgM-vasta- aineiden seulontavaiheen mittaus EIA-menetelmällä (antigeenina Borrelia afzelii -kanta, johon on IgG-vasta- ainemittauksessa lisätty myös Borrelia burgdorferi ryhmän bakteerien VlsE- antigeenia). Seulontavaiheessa positiivinen tulos varmennetaan immunokemiluminometrisellä menetelmällä (antigeeneinä IgG-vasta-aineissa VlsE, IgM-vasta-aineissa VlsE ja OspC).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Neljä kertaa viikossa (ma-to)

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana, positiivisten ja epäselvien tulosten varmennus vie noin 2-4 työpäivää lisää.

Tulkinta

Viitearvot:

  S -BorrAbG  <9  VE/ml
  S -BorrAbM  <9  VE/ml
  S -VlsEAbG  <10 AU/ml
  S -VlsEAbM  <18 AU/ml

Seulontavaiheen testit S -BorrAbG ja S -BorrAbM ovat herkkiä mutta eivät täysin spesifisiä osoittamaan Borrelia burgdorferi -infektiota. Varsinkin lievästi kohonneita tuloksia voi esiintyä muiden infektioiden ja autoimmuunitautien yhteydessä. Toisessa vaiheessa käytetyt testit, S -VlsEAbG ja S -VlsEAbM, suoritetaan vain seulonnassa positiivisille näytteille (seulontatestin tulos 12 VE/ml tai suurempi).

Jos vain seulontavaiheen testi on positiivinen, tulee tulkinnassa ottaa huomioon ristireaktiivisen immuniteetin mahdollisuus. Tyypillisiä ristireaktion aiheuttajia IgG-vasta-ainemäärityksessä ovat syfilis ja harvemmin tuberkuloosi, IgM-vasta-ainemäärityksessä erityisesti mononukleoosi ja primaarinen sytomegalo- tai herpes simplex- virusinfektio. Jos reaktion spesifisyyden selvittäminen on kliiniseltä kannalta tärkeää, suosittelemme Borrelia burgdorferi -vasta-aineiden jatkotutkimusta S -BorAbJt (no 8529), missä vasta-aineet määritetään line blot -tyyppisellä immunoblottimäärityksellä. Lisäksi voi olla hyödyksi poissulkea syfilis S -TrpaAb (KL 4942) testillä.

IgG-vasta-aineita Borrelia burgdorferi-bakteeria kohtaan syntyy puutiaisen pureman välityksellä saadun infektion jälkeen yleensä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. On huomioitava, että infektion alkuvaiheessa havaittavan erythema migransin diagnostiikkaan ei suositella vasta-ainetutkimusta, diagnoosi on kliininen. Tässä vaiheessa vasta-ainetestit ovat yleensä vielä negatiivisia. Myöhäisoireiden yhteydessä (meningiitti, artriitti, acrodermatitis chronica atrophicans) testi on useimmiten positiivinen, jos Borrelia burgdorferi on taudin aiheuttajana. Negatiivinen vasta-ainemäärityksen tulos ei silti sulje varmuudella pois Borrelia burgdorferi - infektiota.

Vasta-aineet häviävät hoidon jälkeen yleensä niin hitaasti, joten serologisesta seurannasta ei yleensä ole hyötyä.

Huomautuksia

Laboratorio konsultoi tulosten tulkintaan liittyvissä asioissa ensisijaisesti potilasta hoitavia terveydenhuollon ammattilaisia.

Tutkimus S -BorrAb päivitetty 30.03.2022 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.