HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen F -BaktVi3 (3584) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Bakteriologian laboratorio, puh. 050 512 5294. Iltaisin ja viikonloppuisin puh. 050 427 2222.
Ensisijainen tutkimus bakteeriperäiseksi epäillyn ripulitaudin etiologian selvittelyyn on F-BaktNhO(22405).
Tutkimus on tarkoitettu vain elintarvikevälitteisten ripuliepidemioiden selvittelyyn, ei yksittäisille potilailla. Näytteenottoa suunniteltaessa on otettava yhteyttä tutkimuksen yhteyshenkilöihin.
Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit F-BaktNhO -tutkimuksella sekä Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.
eSwab-nestekuljetusputki
Tuoretta ulostetta yhteen eSwab-putkeen. Putki muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.
Kts näytteenotto-ohje: https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/potilasohjeet/ulostenaytteet/ulostenayte_f_baktnho_tutkimusta_varten/f_baktnho_naytteenotto_ohje.pdf
Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Herkkyysmääritys tehdään suolistoinfektioita aiheuttavista bakteereista kuten F -BaktNhO -tutkimuksessa.
ma-pe
2-4 työpäivän aikana.
Suolistopatogeenien suhteen nomaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S.aureusta ja B.cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta.
Näytteet tulee toimittaa vuorokauden kuluessa tutkittavaan laboratorioon. Kuljetusta odottaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Löydetyistä C. perfringens-,S. aureus- ja B. cereus-kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä (erikseen sovittaessa kannat voidaan toimittaa muualle analysoitavaksi).