3584 | F -BaktVi3 |
Bakteriologian laboratorio, puh. 050 512 5294. Iltaisin ja viikonloppuisin puh. 050 427 2222.
mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenhus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.friberg
hus.fi / 050-428 6876
Ensisijainen tutkimus bakteeriperäiseksi epäillyn ripulitaudin etiologian selvittelyyn on F-BaktVIP (21088).
Tutkimus on tarkoitettu vain elintarvikevälitteisten ripuliepidemioiden selvittelyyn, ei yksittäisille potilailla. Näytteenottoa suunniteltaessa on otettava yhteyttä tutkimuksen yhteyshenkilöihin.
Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit F-BaktVIP -tutkimuksella sekä Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
Reilu määrä tuoretta ulostetta jokaisesta tutkittavasta potilaasta yhteen eNAT-putkeen ja kahteen geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.
Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Herkkyysmääritys tehdään suolistoinfektioita aiheuttavista bakteereista kuten F -BaktVIP -tutkimuksessa.
Viljely joka päivä (ma-su), PCR ma-pe
2-4 työpäivän aikana.
Suolistopatogeenien suhteen nomaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S.aureusta ja B.cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta.
Näytteet tulee toimittaa vuorokauden kuluessa tutkittavaan laboratorioon. Kuljetusta odottaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Löydetyistä C.perfringens-,S.aureus- ja Bcereus-kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä (erikseen sovittaessa kannat voidaan toimittaa muualle analysoitavaksi).
Tutkimus F -BaktVi3 päivitetty 09.05.2023 / JA
Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.