HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bakteeri, ulosteviljely 3 (viljely 1 + Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus)

3584 F -BaktVi3

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 512 5294. Iltaisin ja viikonloppuisin puh. 050 427 2222.

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Indikaatiot

Ensisijainen tutkimus bakteeriperäiseksi epäillyn ripulitaudin etiologian selvittelyyn on F-BaktVIP (21088).

Tutkimus on tarkoitettu vain elintarvikevälitteisten ripuliepidemioiden selvittelyyn, ei yksittäisille potilailla. Näytteenottoa suunniteltaessa on otettava yhteyttä tutkimuksen yhteyshenkilöihin.

Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit F-BaktVIP -tutkimuksella sekä Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Reilu määrä tuoretta ulostetta jokaisesta tutkittavasta potilaasta yhteen eNAT-putkeen ja kahteen geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Herkkyysmääritys tehdään suolistoinfektioita aiheuttavista bakteereista kuten F -BaktVIP -tutkimuksessa.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su), PCR ma-pe

Tulokset valmiina

2-4 työpäivän aikana.

Tulkinta

Suolistopatogeenien suhteen nomaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S.aureusta ja B.cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta.

Huomautuksia

Näytteet tulee toimittaa vuorokauden kuluessa tutkittavaan laboratorioon. Kuljetusta odottaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Löydetyistä C.perfringens-,S.aureus- ja Bcereus-kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä (erikseen sovittaessa kannat voidaan toimittaa muualle analysoitavaksi).

Tutkimus F -BaktVi3 päivitetty 09.05.2023 / JA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.12.2023 klo 00:44.