HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Bakteeri, ulosteviljely 3

3584 F -BaktVi3

Osatutkimukset

F -AurVi, F -BaceVi, F -CampVi, F -ClpeVi, F -SalmVi, F -ShigVi ja F -YersVi

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73082 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja mikrobiologi Terhi Miikkulainen-Lahti: terhi.miikkulainen-lahtiathus.fi / 040 504 9994

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Näytteenottoa suunniteltaessa on otettava yhteyttä tutkimuksen asiantuntijaan. Tutkimus on tarkoitettu vain elintarvikevälitteisten ripuliepidemioiden selvittelyyn. Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit (salmonella, shigella, kampylobakteeri ja yersinia) sekä Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Kts myös tutkimus F-BaktVIP (21088).

Näyteastia

Geelikuljetusputki x3

Näyte

Reilu määrä tuoretta ulostetta jokaisesta tutkittavasta potilaasta dacrontikulla kolmeen eri geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Herkkyysmääritys tehdään suolistoinfektioita aiheuttavista bakteereista kuten F- Bakteeri, viljely 1-tutkimuksessa.

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su)

Tulokset valmiina

2-4 työpäivän aikana.

Tulkinta

Suolistopatogeenien suhteen nomaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S.aureusta ja B.cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta.

Huomautuksia

Näytteet tulee toimittaa vuorokauden kuluessa tutkivaan laboratorioon. Kuljetusta odotettaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Löydetyistä C.perfringens-, S.aureus- ja B.cereus-kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä (erikseen sovittaessa kannat voidaan toimittaa muualle analysoitavaksi).

Tutkimus F -BaktVi3 päivitetty 06.04.2020 / AN

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 06.08.2020 klo 01:10.