3584 | F -BaktVi3 |
Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73082 tai 471 73040
mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenhus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoski
hus.fi / 040 6626275
Ensisijainen tutkimus bakteeriperäiseksi epäillyn ripulitaudin etiologian selvittelyyn on F-BaktVIP (21088).
Tutkimus on tarkoitettu vain elintarvikevälitteisten ripuliepidemioiden selvittelyyn, ei yksittäisille potilailla. Näytteenottoa suunniteltaessa on otettava yhteyttä tutkimuksen yhteyshenkilöihin.
Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat bakteerit F-BaktVIP -tutkimuksella sekä Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
Reilu määrä tuoretta ulostetta jokaisesta tutkittavasta potilaasta dacrontikulla kolmeen eri geelikuljetusputkeen (Transpocult tai vastaava). Putket muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3-5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.
Viljely erikoiselatusaineilla, tunnistaminen ja herkkyysmääritys. Herkkyysmääritys tehdään suolistoinfektioita aiheuttavista bakteereista kuten F -BaktVIP -tutkimuksessa.
Viljely joka päivä (ma-su), PCR ma-pe
2-4 työpäivän aikana.
Suolistopatogeenien suhteen nomaalisti negatiivinen. C. perfringensiä, S.aureusta ja B.cereusta saattaa ulosteessa esiintyä normaalistikin, joten näiden löydösten merkitys riippuu toksiinin tuotosta ja siitä, löytyykö samaa bakteeria useammalta sairastuneelta ja/tai elintarvikkeesta.
Näytteet tulee toimittaa vuorokauden kuluessa tutkittavaan laboratorioon. Kuljetusta odottaessa näytteitä säilytetään jääkaapissa. Löydetyistä C.perfringens-,S.aureus- ja Bcereus-kannoista ei tehdä toksiinianalyysiä (erikseen sovittaessa kannat voidaan toimittaa muualle analysoitavaksi).
Tutkimus F -BaktVi3 päivitetty 11.02.2022 / JA
Viimeisin päivitys: 27.06.2022 klo 01:27.