HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori, seerumista

3592 S -TATI

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh.(09) 471 72840.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Kasvaindiagnostiikka ja -seuranta

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Aika-erotteinen immunofluorometria (TR-IFMA).

Tekotiheys

Vastausviive 7-9 työpäivää.

Viitearvot

Alle 60 v. alle 2.6 nmol/l
Yli 60 v. alle 2.9 nmol/l

Tulkinta

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori (TATI) on kliinisesti hyödyllisin musinoottisen munasarjasyövän merkkiaineena, mutta sitä esiintyy myös monissa muissa syövissä, joista osassa TATI voi tuoda lisätietoa diagnostiikkaan tai seurantaan. Syövän hoidon seurannassa tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista. Potilailla, joiden syöpä on aiemmin hoidettu, kohonnut tai lisääntyvä TATI-pitoisuus saattaa viitata taudin aktivoitumiseen, mikäli muut syyt voidaan sulkea pois. Virtsan TATI-pitoisuuksissa on fysiologisista syistä enemmän vaihtelua kuin seerumitasoissa, jonka vuoksi seurantaan suositellaan S-TATI:a.

Musinoottisessa munasarjasyövässa TATI on koholla noin 45% stage I ja noin 90-10% stage IV potilaista. Epäselvissä munasarjatuumoreissa TATI:n määrittäminen CA 12-5 lisäksi parantaa benignin vs malignin muutoksen erottelua. Nonmusinoottisessa munasarjasyövässä, TATI assosioituu edenneeseen tautiin. Stage III-IV taudissa TATI on koholla 50-60% potilaista ja se on itsenäinen ennustetekijä.

Endometrium-syövässä TATI on koholla 55-60% edennyttä syöpää sairastavista, ja noin 20% alkuvaiheen syöpää sairastavista. TATI on usein koholla myös kohdunkaulan syövässä, mutta ei tuo olennaista lisäinformaatiota SCC-Ag tai CEA-määrityksiin. Haimasyövässä TATI on koholla 75-95 %:lla potilaista, mutta myös haimatulehdus ja sappistaasi nostavat arvoja. Mahasyövässä TATI on koholla 40-65%, erityisesti anaplastisissa tuumoreissa, ja se voi olla hyödyllinen CA 19-9 ja CEA:n lisäksi. Maksasyövässä TATI on koholla noin 60-80% ja sappitiehyiden syövässä noin 75-100%. Maksasyövässä sensitiivisyys ja spesifisyys ovat vastaavat kuin AFP:llä. TATI on hyödyllinen etenkin, jos AFP on negatiivinen. Myös kolorektaalisyövässä TATI on usein koholla, mutta ei tuo kliinistä lisähyötyä CEA:n verrattuna. Rakkosyövässä TATI on koholla syövän vaiheesta riippuen 22-70% potilaista, ja sitä voidaan käyttää rakkosyövän seurantaan. Munuaissyövässä TATI on koholla erityisesti edenneissä taudeissa ja sitä voidaan käyttää hoitovasteen seurantaan leikkauksen jälkeen. TATI-pitoisuus on itsenäinen prognostinen ennustetekijä munuaissyövässä. TATI on koholla 20-50% keuhkosyöpäpotilaista, mutta ei tuo lisähyötyä CEA:n verrattuna. TATI on koholla noin 65% edennyttä runtasyöpää sairastavista, mutta on epäherkempi kuin CA 15-3. Pään ja kaulan alueen syövissä TATI on koholla 30-60% potilaista, ja sitä voidaan käyttää taudin seurantaan.

Huomioitavaa: Munuaisten vajaatoiminta nostaa seerumin TATI-arvoja. Lievä vajaatoiminta (kreatiniini alle 150 nmol/l) ei vaikuta seerumitasoon, mutta esim. dialyysipotilailla TATI-pitoisuus on yleensä yli 20 nmol/l. Lievä inflammaatio ei vaikuta TATI-tasoon, mutta TATI kohoaa selvän akuutin faasin reaktion (CRP yli 50-100 mg/l) yhteydessä. Inflammaation ja kudostuhon vaikutus on otettava huomioon, jos taso on kohtalaisesti koholla. Varsinkin maha-suolistoalueen tulehdukset nostavat pitoisuuksia. TATI kohoaa haimatulehduksessa ja sappistaasissa.

Virhelähteitä: Mikäli näytteessä on heterofiilisiä vasta-aineita, voivat ne sitoutua analyysissä käytettyihin vasta-aineisiin mitattavasta proteiinista riippumatta ja aiheuttaa virheellisen korkeita tai matalia tuloksia. Mikäli tulos ei sovi potilaan kliiniseen kuvaan, on suositeltavaa tutkia näyte erikoismenetemällä. Tällöin pyydetään tutkimus -Imm-Ong (tutkimusnumero 20561) ja lisätietoihin merkitään selvitettävän tutkimuksen lyhenne ja numero (S-TATI, 3592).

Viite: Stenman U-H. Tumor-associated Trypsin Inhibitor. Clinical Chemistry (2002) 48:8, 1206-09

Huomautuksia

14.12.17 alihankintalaboratorio vaihtui. Menetelmä ja viitevälit pysyvät ennallaan.

Tutkimus S -TATI päivitetty 03.11.2022 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.04.2024 klo 00:43.