HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-EsopHPa (3600) Esofaguksen ja kardian pH:n mittaus, pitkäaikaisrekisteröinti uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=3600
Tutkimuksen Pt-EsopHPa (3600) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Peijas (09) 471 67407, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020
Ruokatorven refluksitaudin varmistaminen ja hoitovasteen arviointi erityisesti leikkaushoidon yhteydessä. Ei-sydänperäisen rintakivun selvittely. Ruokatorven ulkopuolisten refluksioireitten kuten äänen käheyden, yskän, astman (pahenemisen) tai hampaiden poikkeavien kiillevaurioiden todentaminen. Kroonisen yskän selvittelyissä on yhdistetty pH- ja impedanssimittaus suositeltavampi.
Neljän tunnin täyspaasto. Happosalpaajissa 1 viikon, H2-salpaajissa kahden vuorokauden tauko, antasideissa 1 tunnin tauko. Lääkkeiden käytön saa aloittaa uudelleen vasta nauhoituksen päätyttyä.
Nenän kautta viedään ohut taipuisa liukastettu kertakäyttöinen katetrin kärki ventrikkeliin riittävän happamuuden varmistamiseksi. Katetrissa on kaksi mittauselektrodia joista toinen asetetaan aikuisilla 5 cm ja toinen 20 cm ruokatorven alemman sulkijalihaksen yläreunan oraalipuolelle. Alasulkijan paikka voidaan parhaiten määrittää samalla käynnillä tehtävässä ruokatorven paineenmittauksessa mutta kohtalaisen luotettava arvio siitä saadaan asennusvaiheen pH-profiilin perusteella. Happosalpaajien farmakologista tehoa tutkittaessa voidaan toinen elektrodi jättää ventrikkeliin. Katetri teipataan potilaan poskeen kiinni. Nauhoitusvuorokauden aikana potilas pyrkii ruokailemaan ja muutoinkin elämään mahdollisimman normaalisti, työstä poissaolo tulee toisinaan kyseeseen joko invalidisoivista kosmeettisista syistä tai mikäli on vaara tutkimusletkun vaurioitumisesta työtehtävissä. Potilas merkitsee päiväkirjaan makuulla olot, ruokailut, erilliset juomiset ja mahdolliset oireet. Katetrin asennusvaihe kestää noin 20 minuuttia ja vuorokauden kuluttua tapahtuva poisto muutaman minuutin.
Ruokatorven limakalvo on normaalisti jokseenkin neutraali, kun taas ventrikkeli on tyhjällä vatsalla hapan eli pH 1-2. Mittaus perustuu antimonielektrodeihin jotka kalibroidaan ennen tutkimuksen alkua eri pH-liuoksissa. Käynnistyksen jälkeen laite tallentaa pH-lukeman kiinteään muistiin neljän sekunnin välein. Tutkimuksen jälkeen data puretaan tietokoneelle joka analysoi tuloksen kokonaisuutena ja lisäksi potilastapahtumien mukaan eriteltynä.
Ruokatorven alaosaan pääsee ajoittain etenkin ruokailun jälkeen terveillä henkilöilläkin hieman hapanta ventrikkelin sisältöä. Ruokatorven alasulkijan ollessa pitävä ei ruokatorven pH kuitenkaan putoa alle 4 kuin korkeintaan 4-5 %:n ajaksi koko vuorokaudesta eikä juuri lainkaan tutkittavan nukkuessa. Refluksitilanteen kokonaisarviota varten on kehitetty DeMeester-arvo (score) joka ottaa huomioon happorefluksien kokonaismäärän, pitkien yli 5 minuutin mittaisten refluksijaksojen määrän, refluksin jakautumisen pysty- ja makuuasentoon ja ruokailun vaikutuksen. Potilaan oireitten yhdistäminen refluksitapahtumiin on keskeistä (Kahrilas P, Quigley E. Clinical Esophageal pH Recording: A Technical Review for Practice Guideline Developmet. Gastroenterology 1996:110:1982-1996). Ruokatorven yläosan happotilanteen tarkistamisella on merkitystä erityisesti ns. epätyypillisten refluksioireitten tunnistamisessa. Muun tyyppistä (lievästi hapanta tai alkaalista) refluksia ei menetelmällä pystytä toteamaan joten vaihtoehtona on yhdistetty pH- ja impedanssimittaus.
Vastaus sisältää vuorokausi-pH-käyrät, refluksitapahtumat, DeMeester-analyysin ja lääkärin lausunnon.
Covid-19-infektion jälkeen hengitysfunktiomittauksia voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen.