HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Streptococcus pyogenes (A), antigeeni, nielueritteestä

3635 Ps-StrAAg

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 75816, 471 73040 tai 050 427 2222.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Indikaatiot

Streptokokkitonsilliitin epäily.

Toistuvan tonsilliitin diagnostiikassa sekä epidemiatilanteissa tulee käyttää nieluviljelyä (2703 Ps-StrVi) tai tarvittaessa laajaa nieluviljelyä (4290 Ps-BaktVi). Mikäli mikrobilääkeherkkyys on tarpeen, tulee pyytää laaja nieluviljely (4290 Ps-BaktVi). Jos tutkimusta ei voida tehdä samana päivänä, suositellaan nieluviljelyä.

Näyteastia

Dacron-tikku puhtaassa putkessa

Näyte

Näytteeksi otetaan eritettä nielurisojen pinnalta steriilillä dacron-tikulla ja näytetikku suljetaan steriiliin putkeen. Älä käytä kalsiumalginaatti- tai pumpulitikkuja, eikä puuvartisia näytteenottotikkuja. Älä ota näytettä geelikuljetusputkeen.

Näytteenotossa voidaan käyttää myös nestemäistä eSwab-kuljetusputkea, jolloin näyte otetaan pakkauksen omalla nukkatikulla.

Geelikuljetusputkeen otettua näytettä ei voida tutkia.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Negatiivinen tulos ei sulje pois streptokokkitonsilliittia. Testi havaitsee vain runsaat streptokokki A- antigeeni määrät.

Positiivinen tulos ei erota sitä, onko kyseessä krooninen kantaja vai akuutti A-ryhmän streptokokin aiheuttama nielutulehdus. Testi havaitsee sekä elävät, että kuolleet bakteerit, jonka vuoksi pikatesti voi tulla positiiviseksi sairastetun tai hoidetun A-ryhmän streptokokki nielutulehduksen jälkeen. HUS Diagnostiikkakeskuksen testiaineistossa testin herkkyys oli 90% näytteillä, joiden viljelytulos oli Str.pyogenes (A) +++ ja tarkkuus 100%.

Tutkimus ei osoita G- eikä C- ryhmän beeta-hemolyyttisiä streptokokkeja.

Toistuvissa tonsilliiteissa, pitkittyneessä oireilussa, antibioottihoidon jälkeen sekä epidemiatilanteissa ensisijainen pyydettävä tutkimus on nieluviljely (2703 Ps-StrVi).

Ei sovellu anuksesta otettuun näytteeseen. Beta-hemolyyttisten streptokokkien osoittamiseksi anusnäytteestä pyydettävä tutkimus on -BaktVi (1156).

Tutkimus Ps-StrAAg päivitetty 04.06.2024 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.