HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus S -TymidK (3654) Tymidiinikinaasi, seerumista uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=3654
Tutkimuksen S -TymidK (3654) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Vita laboratoriot, Ammattilaisneuvonta, puh. (09) 22 88 00, asiakasneuvonta(at)vita.fi
Kasvainmerkkiaine, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien seurannassa.
Seerumi-geeliputki 5 ml
1 ml (minimi 0.5ml) seerumia / plasmaa (EDTA). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. Kylmälähetys, jos perillä 1 vrk:n sisällä, muutoin lähetys pakastettuna.
Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Kts. huomautukset.
2-3 kertaa viikossa.
Kahden päivän kuluessa
Kaikki | alle 7.5 | U/l |
Tymidiinikinaasi (S-TymidK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TymidK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TymidK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että mm. virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TymidK-aktiivisuutta. Unkarilaisessa tutkimuksessa (1) on selvitetty tymidiinikinaasin ikäspesifejä viiterajoja vastaavalla menetelmällä, ja tässä tutkimuksessa viiteyläraja asettui tasolle <30 U/l nuorilla, <25 U/l keski-ikäisillä ja <19 U/l iäkkäillä.
1. Szantho el al. Serum Tymidine Kinase Activity: Analytical Performance, Age-Related Reference Ranges and Validation in Chronic Lymphocytic Leukemia. PLOS One 2014, 9(3), e91647.
Alihankintalaboratorio vaihtunut 17.1.2023. Menetelmä ei muuttunut, viitearvomuutos tiedotettu tutkimustiedotteessa 2023:01.
Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu (muutos 28.1.2014). Keskimääräinen tulostaso laski n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos oli pienempi.