HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tymidiinikinaasi, seerumista

3654 S -TymidK

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Kasvainmerkkiaine, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien seurannassa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml (minimi 0.5ml) seerumia / plasmaa (EDTA). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. Säilytys 1 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Kts. huomautukset.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

2 x vko

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 8 U/l

Tulkinta

Tymidiinikinaasi (S-TymidK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TymidK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että mm. virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TymidK-aktiivisuutta.

Huomautuksia

Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu (muutos 28.1.2014). Keskimääräinen tulostaso laski n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos oli pienempi.

Lisätietoja: kemisti Sanna Filen (at medix.fi) tai YML asiakaspalvelu puh 09 52 561.

Tutkimus S -TymidK päivitetty 08.05.2019 / ALL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 28.01.2020 klo 10:03.