HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tymidiinikinaasi, seerumista

3654 S -TymidK

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Kasvainmerkkiaine, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien seurannassa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml (minimi 0.5ml) seerumia / plasmaa (EDTA). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. Säilytys 1 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Kts. huomautukset.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 8 U/l

Tulkinta

Tymidiinikinaasi (S-TymidK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TymidK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että mm. virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TymidK-aktiivisuutta. Unkarilaisessa tutkimuksessa (1) on selvitetty tymidiinikinaasin ikäspesifejä viiterajoja vastaavalla menetelmällä, ja tässä tutkimuksessa viiteyläraja asettui tasolle <30 U/l nuorilla, <25 U/l keski-ikäisillä ja <19 U/l iäkkäillä.

1. Szantho el al. Serum Tymidine Kinase Activity: Analytical Performance, Age-Related Reference Ranges and Validation in Chronic Lymphocytic Leukemia. PLOS One 2014, 9(3), e91647.

Huomautuksia

Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu (muutos 28.1.2014). Keskimääräinen tulostaso laski n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos oli pienempi.

Tutkimus S -TymidK päivitetty 02.07.2021 / ALL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.