HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tymidiinikinaasi, seerumista

3654 S -TymidK

Tiedustelut

Vita laboratoriot, Ammattilaisneuvonta, puh. (09) 22 88 00, asiakasneuvonta(at)vita.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Kasvainmerkkiaine, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien seurannassa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml (minimi 0.5ml) seerumia / plasmaa (EDTA). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. Kylmälähetys, jos perillä 1 vrk:n sisällä, muutoin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Kts. huomautukset.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 7.5 U/l

Tulkinta

Tymidiinikinaasi (S-TymidK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TymidK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TymidK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että mm. virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TymidK-aktiivisuutta. Unkarilaisessa tutkimuksessa (1) on selvitetty tymidiinikinaasin ikäspesifejä viiterajoja vastaavalla menetelmällä, ja tässä tutkimuksessa viiteyläraja asettui tasolle <30 U/l nuorilla, <25 U/l keski-ikäisillä ja <19 U/l iäkkäillä.

1. Szantho el al. Serum Tymidine Kinase Activity: Analytical Performance, Age-Related Reference Ranges and Validation in Chronic Lymphocytic Leukemia. PLOS One 2014, 9(3), e91647.

Huomautuksia

Alihankintalaboratorio vaihtunut 17.1.2023. Menetelmä ei muuttunut, viitearvomuutos tiedotettu tutkimustiedotteessa 2023:01.

Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu (muutos 28.1.2014). Keskimääräinen tulostaso laski n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos oli pienempi.

Tutkimus S -TymidK päivitetty 20.02.2023 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.