HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tymidiinikinaasi, seerumista

3654 S -TymidK

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Kasvainmerkkiaine, erityisesti leukemioiden ja lymfoomien seurannassa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml (minimi 0.5ml) seerumia / plasmaa (EDTA). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. Säilytys 1 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Kts. huomautukset.

Tekotiheys

2 x vko

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 8 U/l

Tulkinta

Tymidiinikinaasi (S-TymidK) on DNA-synteesiin liittyvä entsyymi. Sen mittausta voidaan käyttää seurattaessa tauteja, joihin liittyy lisääntynyt soluproliferaatio. S-TymidK on lisääntynyt mm. akuuteissa ja kroonisissa leukemioissa, eri tyyppisissä lymfoomissa sekä keuhkojen pienisolukarsinoomassa. S-TK:n muutokset heijastavat tavallisesti taudin kulkua. Tymidiinikinaasia käytetään kasvainmerkkinä erityisesti leukemioiden ja lymfoomien hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoitotoimenpiteiden aloittamista. Leukemia- tai lymfoomapotilailla lisääntyvä tai korkea S-TK saattaa viitata taudin aktivoitumiseen. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että mm. virustaudit, B12-vitamiinin ja foolihapon puute sekä sytostaattihoidot (metotreksaatti, fluorourasiili) saattavat kohottaa S-TymidK-aktiivisuutta.

Huomautuksia

Reagenssivalmistaja on 21.1.2014 ilmoittanut tulostason liukuneen ylöspäin ja siitä syystä menetelmä on uudelleen standardisoitu (muutos 28.1.2014). Keskimääräinen tulostaso laski n. 20% aikaisemmasta. Selvästi viiterajan ylittävissä tuloksissa muutos oli pienempi.

Lisätietoja: kemisti Sanna Filen (at medix.fi) tai YML asiakaspalvelu puh 09 52 561.

Tutkimus S -TymidK päivitetty 17.08.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.09.2020 klo 01:10.