HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Adenosiinideaminaasi, pleuranesteestä

3662 Pf-ADA

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Pleuriittien erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 10 ml

Näyte

1 ml pleuranestettä. Pleuranesteen yhteydessä otetaan myös seeruminäyte (1 ml). Mikäli halutaan, voidaan pleuranesteessä käyttää antikoagulanttina sitraattia, hepariinia tai EDTA:a. Lausunto annetaan pyydettäessä, jos lähetteessä on mainittu riittävät kliiniset tiedot ja kysymyksenasettelu. Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän kuluttua

Tulkinta

Pleuranesteen suuri ADA- pitoisuus erottaa tuberkuloosin aiheuttaman pleuriitin parapneumonisesta pleuraeffuusiosta, epäspesifisestä pleuriitista ja malignin tuumorin yhteydessä esiintyvästä pleuraeffuusiosta. Empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa on myös todettu suuria ADA-pitoisuuksia. Tuberkuloottisessa pleuriitissa, empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa pleuranesteen ja seerumin ADA- pitoisuuksien suhde (Pt-ADA-I) on yleensä yli 2.0, muissa pleuriiteissa yleensä noin 1.0.

Huomautuksia

Veriset pleuranäytteet sentrifugoidaan ja vain supernatantti lähetetään analysoitavaksi. Muuten näyte voidaan lähettää tutkittavaksi sellaisenaan.

Tutkimus Pf-ADA päivitetty 20.07.2017 / TK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 08.07.2020 klo 01:12.