HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Adenosiinideaminaasi, pleuranesteestä

3662 Pf-ADA

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Pleuriittien erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 10 ml

Näyte

1 ml pleuranestettä. Pleuranesteen yhteydessä otetaan myös seeruminäyte (1 ml). Mikäli halutaan, voidaan pleuranesteessä käyttää antikoagulanttina sitraattia, hepariinia tai EDTA:a. Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Pyydettäessä ADA-tutkimus samanaikaisesti sekä pleura- että seeruminäytteestä, käytetään tutkimusnumeroa 92 Pt-ADA-Ind (Pt-Adenosiinideaminaasi-indeksi (Pf/S)).

Lausunto annetaan pyydettäessä, jos lähetteessä on mainittu riittävät kliiniset tiedot ja kysymyksenasettelu.

Menetelmä

Fotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Ma-la.

Tulokset valmiina

1-3 työpäivän kuluttua

Tulkinta

Pleuranesteen suuri ADA-pitoisuus erottaa tuberkuloosin aiheuttaman pleuriitin parapneumonisesta pleuraeffuusiosta, epäspesifisestä pleuriitista ja malignin tuumorin yhteydessä esiintyvästä pleuraeffuusiosta. Empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa on myös todettu suuria ADA-pitoisuuksia. Tuberkuloottisessa pleuriitissa, empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa pleuranesteen ja seerumin ADA- pitoisuuksien suhde (Pt-ADA-Ind) on yleensä yli 2.0, muissa pleuriiteissa yleensä noin 1.0.

Huomautuksia

Veriset pleuranäytteet sentrifugoidaan ja vain supernatantti lähetetään analysoitavaksi. Muuten näyte voidaan lähettää tutkittavaksi sellaisenaan.

Tutkimus Pf-ADA päivitetty 25.07.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.