HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Prokollageeni III:n aminoterminaalinen propeptidi, seerumista

3682 S -PIIINP

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789 ja lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta sairauksissa, joihin liittyy pehmytkudosten kollageenien kiihtynyttä synteesiä ja metaboliaa (mm. maksafibroosi ja -kirroosi, myelofibroosi, maksa-, rinta- ja munasarjasyöpä, lyhytkasvuisten lasten hoito kasvuhormonilla).

Esivalmistelu

Näytteet suositellaan otettaviksi vuorokausivaihtelusta johtuen aamulla (kello 8 - 10).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml eroteltua seerumia. Seerumi on sentrifugoitava asiakkaan laboratoriossa. Näyte säilyy huoneenlämmössä enintään 4 tuntia ja jääkaapissa 3 vuorokautta, lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Hemolyysi (Hb > 10 g/l) häiritsee määritystä.

Kiireellinen tutkimus (Teho-osastojen pyytämät näytteet lähetetään eteenpäin heti seuraavalla kuljetuksella).

Menetelmä

Immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

8 arkipäivän kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 8.1 µg/l

Tulkinta

Prokollageeni III:n aminoterminaalinen propeptidi (PIIINP) vapautuu, kun prokollageeni III:sta muodostuu tyypin III kollageenia. Tyyppi III kollageenia esiintyy runsaasti sidekudoksessa, ei kuitenkaan luustossa, rustossa tai jänteissä. Osa prokollageenin aminoterminaalisesta propeptidistä (PIIINP) irtoaa kollageenin biosynteesin yhteydessä, osa vasta kollageenisäikeiden läpimitan kasvun tai hajoamisen aikana. Näin ollen PIIINP:n seerumipitoisuudet suurenevat sairauksissa, joissa tavataan pehmytkudosten kiihtynyttä synteesiä tai säikeiden metaboliaa. Seerumin PIIINP:n suureneminen kuvastaa fibrogeneesin astetta eikä ole spesifinen millekään sairaudelle. Maksafibroosissa ja -kirroosissa, joissa on aktiivinen tulehdusprosessi, tavataan suurentuneita PIIINP- tasoja. PIIINP on usein suurentunut myelofibroosissa sekä polysytemia verassa, joka on muuttumassa myelooiseksi metaplasiaksi. PIIINP-tasot ovat usein suurentuneet maligneissa kasvaimissa, mm. maksa-, rinta- ja munasarjasyövässä. Lasten kasvuhormonihoidon yhteydessä suurenevat PIIINP-tasot korreloituvat hyvän hoitovasteen kanssa. Maksan endoteelisolut eliminoivat PIIINP:n verenkierrosta. Täten PIIINP-pitoisuus voi suurentua näiden solujen vaurion yhteydessä esim. akuutissa hepatiitissa. Primaarisessa biliaarikirroosissa suuri PIIINP-pitoisuus on huonon ennusteen merkki.

Alihankintalaboratorio ei ilmoita lapsille erillisiä viitearvoja, mutta on hyvä huomioida, että alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla PIIINP-pitoisuudet ovat korkeita johtuen syntymän jälkeisestä pehmytkudosten kasvusta ja tyypin III kollageenin kiihtyneestä aineenvaihdunnasta.

Tutkimusmenetelmä muuttunut 16.4.2019. Menetelmämuutoksen myötä tulostaso laskee noin puoleen entisestä. Yksittäisen potilaan kohdalla muutoksen suunta ja suuruus voivat vaihdella. Aiemmin tutkimusmenetelmä ja viitearvot muuttuneet 18.6.2014.

Huomautuksia

Näytteet suositellaan otettaviksi vuorokausivaihtelusta johtuen aamulla (kello 8 - 10). Hemolyysi (Hb > 10 g/l) häiritsee määritystä.

Tutkimus S -PIIINP päivitetty 11.01.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.