HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Puutiaisenkefaliittivirus, vasta-aineet

3756 S -TBEAb

Osatutkimukset

S -TBEAbM ja S -TBETot

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476 ja lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Puutiaisaivokuumeen (Kumlingen tauti) epäily: meningiitti/ enkefaliitti touko-lokakuun välisenä aikana, etenkin endeemisellä alueella (mm. Ahvenanmaa, Turun ja Kokkolan saaristo, Isosaari, Kotka, Kaakkois-Suomi). Tartunnan voi saada myös ulkomaanmatkalla (myös aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä), taudin esiintymisalueita mm. Ruotsi, Baltian maat, Keski- ja Itä-Eurooppa sekä Venäjä.

Puutiaisaivokuumevirus (TBEV) -immuniteetin tutkiminen aiemman TBEV-infektion osoittamiseksi: osatutkimus S-TBETot, KL 8264, joka on tilattavissa myös erikseen.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. IgM-vasta-aineiden määritys on mahdollista tehdä myös likvorista (1-2 ml, pyyntö Li-TBEAb, KL 1926), jolloin likvorinäytteen rinnalla on aina välttämätöntä tutkia myös samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Hemagglutinaation inhibitio-menetelmä (HI). Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä. Kokonaisvasta-aineet tutkitaan hemagglutinaation inhibitio (HI)- menetelmällä. TBEV-IgM-vasta-aineet tutkitaan rekombinanttiantigeeniin perustuvalla u-capture-IgM-EIA- testillä. Seeruminäytteistä tutkitaan sekä kokonaisvasta-aineet että IgM-luokan vasta-aineet. Likvorinäytteestä tutkitaan vain IgM-luokan vasta-aineet.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

IgM ma-pe, kokonaisvasta-aineet 1-3x/vko

Tulokset valmiina

IgM-tulos 1 (-2), kokonaisvasta-aineet 2-7 työpäivän aikana.

Tulkinta

Positiivinen IgM-tulos tai vähintään nelinkertainen kokonaisvasta-aineiden titterinnousu ovat diagnostisia puutiaisaivokuumeelle. Neurologisten oireiden ilmetessä (II -faasin taudissa) vasta-aineita on lähes aina todettavissa seerumissa, I-faasin taudissa vasta-ainetutkimus on negatiivinen. Myös likvorista löytyy vasta-aineita neurologisten oireiden yhteydessä, mutta likvorinäytteen tutkimuksen herkkyys infektion osoittamisessa on seeruminäytettä heikompi.

Ahvenanmaalla 5-9 %:lla väestöstä on TBEV-vasta-aineita. Sairastetun puutiaisaivokuumeen jälkeen HI-kokonaisvasta- ainetaso säilyy läpi elämän, ja taso (titteri) HI-tekniikalla mitattuna on yleensä vähintään 40, mikä viittaa suojaavaan vasta-ainetasoon. Rokoteimmuniteettia määritettäessä on huomioitavaa, että vasta-ainetasot nousevat HI-tekniikalla mitattuna merkittävästi tavallisimmin vasta kolmen rokotuksen (täydellisen rokotussarjan) jälkeen.

Huomautuksia

TBE-virus kuuluu flaviviruksiin, jotka ristireagoivat voimakkaasti serologisesti keskenään. Matkailijat voivat altistua erityisesti hyttyslevitteisille flavivirusinfektioille (dengue, West Nile -kuume, Japanin enkefaliitti). Suomessa ei esiinny merkittävästi endeemisenä muita flaviviruksia kuin TBEV, mutta positiivista vasta-ainetulosta arvioidessa tulee ottaa huomioon flavivirus-ristireaktion mahdollisuus. Esim. denguevirus-vasta-aineet näkyvät myös TBE-vasta-ainetestissä. Lisätietoa TBE-endeemisistä alueista Euroopassa ja taudin epidemiologiasta saa mm. osoitteesta http://www.tbe-info.com.

Tutkimus S -TBEAb päivitetty 08.01.2020 / HKK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.01.2020 klo 01:15.