HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunoglobuliini E, perusseulonta, seerumista

3834 S -IgE-Ps

Osatutkimukset

S -PölyRyh ja S -Ruok5Ry

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 0,5 ml seerumia jokaista ryhmätutkimusta kohti. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C. Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Atooppisen allergian perusseulontatutkimus, jolla voidaan voidaan selvittää hengitystieallergia- ja ruoka- aineallergiataipumusta. Tutkimus sisältää IgE-vasta- ainemääritykset kahdelle allergeeniryhmälle: Pölyryhmälle ja ruokaryhmälle (S - Ruo5Ry, fx5). Pölyryhmätutkimusta ei voi tilata erillisenä, vaan se kuuluu osana tutkimukseen S-PölyEr.

PÖLYRYHMÄ (Phadiatop), IgE vasta-aineet: koivun, pujon ja timotein siitepöly; hevosen, kissan ja koiran hilse; Dermatophagoides pteronyssinus; Cladosporium herbarum

RUOKARYHMÄ (fx5), IgE vasta-aineet: kala (turska), lehmänmaito, munanvalkuainen, soijapapu, vehnä ja maapahkinä .

Laboratorio määrittää ryhmää (allergeeniseosta) vastaan kohdistuvan IgE:n määrän.

Pölyryhmä-osatutkimus on herkkä hengitysteiden allergiataipumuksen ja ruokaryhmä ruoka-allergiataipumuksen ilmaisija. Normaali tulos on < 0.35 kU/l.

Katso myös: Allergeeni, IgE vasta-aineet, seerumista (S - AllIgE, 3836).

Huomautuksia

S -IgE-Ps (Immunoglobuliini E, perusseulonta) sisältää seuraavat osatutkimukset: S -Pölyryhmä ja S -Ruokaryhmä. Kyseiset tutkimukset tulee tilata erillisinä. Tutkimusta 3834 S -IgE-Ps ei voi käyttää tutkimuksen tilaamiseen.

Tutkimus S -IgE-Ps päivitetty 15.02.2022 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.