HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta, seerumista

3835 S -IgE-Ss

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrätylle allergeeniryhmälle. Seulontatutkimuksessa mitataan allergeeniseokseen kohdistuvan IgE vasta-aineen kokonaismäärä, muttei määritetä vasta-ainepitoisuutta yksittäisiä allergeeneja kohtaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 0,5 ml seerumia jokaista ryhmätutkimusta kohti. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C. Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrätylle allergeeniryhmälle. Tilaaja valitsee yhden tai useamman alleergeeniryhmän (-seulonnan). Laboratorio määrittää ryhmää (allergeeniseosta) vastaan kohdistuvan IgE:n määrän, ei IgE:tä yksittäisiä allergeeneja vastaan. Eniten käytetyt allergeeniryhmät on lueteltu alla.

 Kukkien siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Lehtipuiden siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Heinien siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Eläinryhmä, IgE vasta-aineet
 Jyrsijäryhmä, IgE vasta-aineet
 Höyhenryhmä, IgE vasta-aineet
 Häkkilintujen (höyh.+epiteeli), IgE vasta-aineet
 Homeryhmä, IgE vasta-aineet
 Ruokaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kalaryhmä, IgE vasta-aineet
 Viljaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kananmunaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kemiallisten hapteenien ryhmä, IgE vasta-aineet
 Desinfektioaineryhmä (PAX6), IgE vasta-aineet

Kukkien siitepölyryhmä (wx5) on kukkien siitepölyseos, jossa allergeeneja viidestä eri kukasta: tuoksukki, pujo, päivänkakkara, voikukka ja kultapiisku.

Lehtipuiden siitepölyryhmä (tx9) on siitepölyseos, jossa allergeeneja viidestä puusta: koivu, leppä, paju, pähkinäpensas ja tammi.

Heinien siitepölyryhmä (gx1) sisältää siitepölyallergeeneja viidestä heinästä: koiranheinä, niittynurmikka, nurminata, raiheinä ja timotei.

Eläinryhmä (ex1) on eläinten epiteeliallergeenien seos, jossa on allergeeneja neljästä eri eläimestä: hevonen, kissa , koira ja lehmä.

Jyrsijäryhmä (ex70) on jyrsijöiden epiteeliallergeenien seos , jossa on allergeeneja viidestä eri jyrsijästä: hamsteri, hiiri, kani, marsu ja rotta.

Höyhenryhmä (ex71) sisältää höyhenallergeenien neljästä linnusta: ankka, hanhi, kalkkuna ja kana.

Häkkilinturyhmä (ex72) -tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: kanarianlintu, undulaatti, peippo, iso ja pieni papukaija (höyhenet ja epiteeli).

Homeryhmä (mx1) on homeallergeenien seos, jossa allergeenja neljästä homeesta: Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum ja Penicillium notatum.

Ruokaryhmä (fx5) sisältää allergeeneja kuudesta ruoka- aineesta: turska, maapähkinä, lehmänmaito, muna, soija ja vehnä. Jos halutaan saada selville, mitä yksittäistä allergeenia vastaan IgE kohdistuu, suositellaan käytettäväksi tutkimusta perusseulonta ja erittely (S -Ruokaerittely, tutkimusnumero 508).

Kalaryhmä (fx2) tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta- aineita seuraavia allergeeneja vastaan: turska, katkarapu, sinisimpukka, tonnikala ja lohi.

Viljaryhmä (fx3) tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta- aineita seuraavia allergeeneja vastaan: vehnä, kaura, maissi , seesaminsiemen ja tattari.

Kananmunaryhmä (f245) sisältää seuraavat allergeenit: munanvalkuainen ja munankeltuainen.

Kemiallisten hapteenien ryhmässä (PAX5) määritetään IgE- vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: tolueeni-di- isosyanaatti, difeenyylimetaani-di-isosyanaatti, heksametyyli-di-isosyanaatti ja ftaalihappoanhydridi.

Desinfektioaineryhmä (PAX6) -tutkimuksessa määritetään IgE- vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: etyleenioksidi , ftaalihappoanhydridi, formaldehydi ja formaliini.

Pölyryhmä ei ole erikseen tilattavissa. Se kuuluu osana erittelytutkimukseen S-PölyEr, jossa ryhmätutkimuksessa positiivisista näytteistä tutkitaan ilman erillistä pyyntöä IgE:n ryhmän yksittäisiä allergeeneja vastaan. Pölyryhmä (Phadiatop) sisältää kahdeksan allergeenia: koivun , pujon, ja timotein siitepöly, hevosen, kissan ja koiran hilse, pölypunkki Dermatophagoides pteronyssinus ja Cladosporium herbarum -home.

Tutkimus on herkkä hengitysteiden allergiataipumusten ja ruokaryhmä ruoka-allergiataipumuksen ilmaisija. Yli viitearvoalueen menevä tulos muille allergeeniryhmille, esim . eläimille, heinille tai homeille, osoittaa todennäköisesti herkkyyttä kyseisen ryhmän allergeeneille.

Tutkimus on semikvantitatiivinen. Viitearvot: < 0.35 kU/l

Jos ryhmäseulonnan tulos on positiivinen, on tutkittavalla yleensä IgE- vasta-aineita yhtä tai useampaa seoksen allergeenia kohtaan. Joskus ryhmätulos voi olla heikko positiivinen, vaikka yksittäiset allergeenispesifit IgE-tutkimukset jäävät negatiivisiksi (seulontatestiin sisältyvien allergeeni-IgE-vasta-aineiden yhteispitoisuus on yli 0.35 kU/l, mutta minkään yksittäisen allergeenivasta-aineen pitoisuus ei ylitä tasoa 0.35 kU/l). Jos ryhmäseulonnan tulos on negatiivinen, on herkistyminen ryhmän allergeeneja kohtaan epätodennäköistä, muttei poissuljettua. Ryhmäseulonnan herkkyys voi vaihdella allergeenista riippuen ja virheellinen negatiivinen tulos on mahdollinen. Erityisesti reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Mikäli IgE-välitteisenallergian epäily on vahva, ja ryhmätutkimus jää negatiiviseksi, kannattaa seulontakokeen lisäksi määrittää allergeenispesifejä IgE-määrityksiä tai erittely.

Katso myös S -Immunoglobuliini E, yksittäisen vasta-aineen määritys.

Tutkimus S -IgE-Ss päivitetty 23.02.2023 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.