HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Immunoglobuliini E, suunnattu seulonta, seerumista

3835 S -IgE-Ss

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Tuula Metso: tuula.metsoathus.fi / 050 427 1836 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrätylle allergeeniryhmälle. Seulontatutkimuksessa mitataan allergeeniseokseen kohdistuvan IgE vasta-aineen kokonaismäärä, muttei määritetä vasta-ainepitoisuutta yksittäisiä allergeeneja kohtaan.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 0,5 ml seerumia jokaista ryhmätutkimusta kohti. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C. Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue. Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Tutkimusta käytetään selvitettäessä, onko potilas herkistynyt määrätylle allergeeniryhmälle. Tilaaja valitsee yhden tai useamman alleergeeniryhmän (-seulonnan). Laboratorio määrittää ryhmää (allergeeniseosta) vastaan kohdistuvan IgE:n määrän, ei IgE:tä yksittäisiä allergeeneja vastaan. Eniten käytetyt allergeeniryhmät on lueteltu alla.

 Pölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Kukkien siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Lehtipuiden siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Heinien siitepölyryhmä, IgE vasta-aineet
 Eläinryhmä, IgE vasta-aineet
 Jyrsijäryhmä, IgE vasta-aineet
 Höyhenryhmä, IgE vasta-aineet
 Häkkilintujen (höyh.+epiteeli), IgE vasta-aineet
 Homeryhmä, IgE vasta-aineet
 Ruokaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kalaryhmä, IgE vasta-aineet
 Viljaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kananmunaryhmä, IgE vasta-aineet
 Kemiallisten hapteenien ryhmä, IgE vasta-aineet
 Desinfektioaineryhmä (PAX6), IgE vasta-aineet

Pölyryhmä (Phadiatop) sisältää kahdeksan allergeenia: koivun , pujon, ja timotein siitepöly, hevosen, kissan ja koiran hilse, pölypunkki Dermatophagoides pteronyssinus ja Cladosporium herbarum -home. Jos halutaan saada selville, mitä yksittäistä allergeenia vastaan IgE kohdistuu, suositellaan käytettäväksi tutkimusta perusseulonta ja erittely (S -Pölyerittely, tutkimusnumero 507).

Kukkien siitepölyryhmä (wx5) on kukkien siitepölyseos, jossa allergeeneja viidestä eri kukasta: tuoksukki, pujo, päivänkakkara, voikukka ja kultapiisku.

Lehtipuiden siitepölyryhmä (tx9) on siitepölyseos, jossa allergeeneja viidestä puusta: koivu, leppä, paju, pähkinäpensas ja tammi.

Heinien siitepölyryhmä (gx1) sisältää siitepölyallergeeneja viidestä heinästä: koiranheinä, niittynurmikka, nurminata, raiheinä ja timotei.

Eläinryhmä (ex1) on eläinten epiteeliallergeenien seos, jossa on allergeeneja neljästä eri eläimestä: hevonen, kissa , koira ja lehmä.

Jyrsijäryhmä (ex70) on jyrsijöiden epiteeliallergeenien seos , jossa on allergeeneja viidestä eri jyrsijästä: hamsteri, hiiri, kani, marsu ja rotta.

Höyhenryhmä (ex71) sisältää höyhenallergeenien neljästä linnusta: ankka, hanhi, kalkkuna ja kana.

Häkkilinturyhmä (ex72) -tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: kanarianlintu, undulaatti, peippo, iso ja pieni papukaija (höyhenet ja epiteeli).

Homeryhmä (mx1) on homeallergeenien seos, jossa allergeenja neljästä homeesta: Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum ja Penicillium notatum.

Ruokaryhmä (fx5) sisältää allergeeneja kuudesta ruoka- aineesta: turska, maapähkinä, lehmänmaito, muna, soija ja vehnä. Jos halutaan saada selville, mitä yksittäistä allergeenia vastaan IgE kohdistuu, suositellaan käytettäväksi tutkimusta perusseulonta ja erittely (S -Ruokaerittely, tutkimusnumero 508).

Kalaryhmä (fx2) tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta- aineita seuraavia allergeeneja vastaan: turska, katkarapu, sinisimpukka, tonnikala ja lohi.

Viljaryhmä (fx3) tutkimuksessa määritetään IgE-luokan vasta- aineita seuraavia allergeeneja vastaan: vehnä, kaura, maissi , seesaminsiemen ja tattari.

Kananmunaryhmä (f245) sisältää seuraavat allergeenit: munanvalkuainen ja munankeltuainen.

Kemiallisten hapteenien ryhmässä (PAX5) määritetään IgE- vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: tolueeni-di- isosyanaatti, difeenyylimetaani-di-isosyanaatti, heksametyyli-di-isosyanaatti ja ftaalihappoanhydridi.

Desinfektioaineryhmä (PAX6) -tutkimuksessa määritetään IgE- vasta-aineita seuraavia allergeeneja vastaan: etyleenioksidi , ftaalihappoanhydridi, formaldehydi, formaliini, ja kloramiini-T.

Pölyryhmä on herkkä hengitysteiden allergiataipumusten ja ruokaryhmä ruoka-allergiataipumuksen ilmaisija. Yli viitearvoalueen menevä tulos muille allergeeniryhmille, esim . eläimille, heinille tai homeille, osoittaa todennäköisesti herkkyyttä kyseisen ryhmän allergeeneille.

Tutkimus on semikvantitatiivinen. Reaktio harvinaisempaan sivuallergeeniin saattaa jäädä havaitsematta (maapähkinä, koira). Jos ihopistokoe ja anamneesi viittaavat IgE- välitteiseen allergiaan, kannattaa negatiivinen seulontakoe tarkentaa spesifisellä IgE-määrityksellä.

Viitearvot: < 0.35 kU/l

Tulkinta:

 Tulos (kU/l) Allergialuokka Kliinisiä oireita
 < 0.35     0 Ei poissulje IgE-välitteisiä oireita.
 0.35-0.69    1 Harvoilla
 0.70-3.49    2 Monilla
 3.50-17.4    3 Useimmilla
 17.5-49.9    4 Useimmilla
 50.0-100    5 Useimmilla
 > 100      6 Useimmilla

Katso myös S -Immunoglobuliini E, yksittäisen vasta-aineen määritys.

Tutkimus S -IgE-Ss päivitetty 03.08.2017 / ALL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 25.01.2020 klo 01:12.