HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Amylaasi, haimaperäinen, virtsasta

3924 U -AmylP

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, p. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut, p. (09) 471 72645

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Makroamylasemian epäily.

Näyteastia

Virtsaputki lisäaineeton 4 ml

Näyte

Näyte on määritettävä mahdollisimman nopeasti. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Virtsanäytteet, joiden pH on säädetty yli 7, säilyvät viikon jääkaapissa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Haimaperäisen amylaasin määritys perustuu sylkiperäisen amylaasin inhiboimiseen kahdella erilaisella monoklonaalisella vasta-ainella ja jäljelle jääneen haimaperäisen amylaasin määrittämiseen IFCC:n suosituksen mukaisella menetelmällä.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki alle 380 U/l
VITA, Miehet alle 356 U/l
VITA, Naiset alle 319 U/l

Tulkinta

Määrityksessä mitataan haimaperäistä amylaasia, sillä näytteen sylkirauhastyyppisestä amylaasista inhiboidaan spesifisillä vasta-aineilla yli 98 %. Normaalisti amylaasi erittyy helposti virtsaan, joten virtsan amylaasi nousee pääosin samoissa tiloissa kuin plasman amylaasi (esim. pankreatiitti). Virtsan amylaasiarvo nousee akuutissa pankreatiitissa plasmaa hitaammin (n. 20 tunnissa) ja myös normaalistuu hitaammin. Virtsan väkevyyden vaihtelu vaikeuttaa virtsan amylaasin tulkintaa, minkä vuoksi pankreatiitin ensisijaisena tutkimuksena suositellaan plasmamääritystä (4590 P-AmylP).

Jos plasman amylaasiaktiivisuus on suurentunut ilman kliinistä selitystä löydökselle, voi kyseessä olla makroamylasemia. Makroamylasemiassa amylaasin eritys virtsaan on vähentynyt immunokompleksien vuoksi. Tällöin virtsan haima-amylaasiaktiivisuus (U -AmylP) on alentunut tai normaali, vaikka P -AmylP-aktiivisuus on suurentunut.

Erotusdiagnostiikka: Munuaisten vajaatoiminnassa plasman amylaasiaktiivisuus voi olla suurentunut virtsan amylaasin ollessa normaali tai alentunut, koska glomerulusfiltraatio on heikentynyt.

Huomautuksia

Tutkimuksen U -Amyl-Is, 1084 yhteydessä tutkimus U-AmylP, 3924 tehdään alihankintana, jolloin sillä on eri viitearvot.

Tutkimus U -AmylP päivitetty 06.03.2024 / AN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.