HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Beetakaroteeni, paastoseerumista

3927 fS-BKarot

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Indikaatiot

Rasvojen imeytymisen seulontatesti. Rasvaripuli, ikteruksen erotusdiagnostiikka ja plasman antioksidanttikapasiteetin tutkiminen.

Esivalmistelu

Paasto edellisestä illasta klo 20 alkaen (vähintään 12 tuntia).

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Näyte suojataan valolta. Hemolyysi ja ikteerisyys häiritsevät. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte saadaan perille analysoivaan laboratorioon vuorokauden kuluessa. Muuten säilytys ja lähetys pakastettuna ja valolta suojattuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Yleistä

Karotenoidit (alfa-, beeta- ja gamma-karoteeni sekä kryptoksantiini) ovat A-vitamiinin esiasteita ihmisellä. Ihmisen elimistö, toisin kuin kasvit ja monet eläimet, ei pysty niitä syntetisoimaan eikä merkittävästi myöskään varastoimaan. Seerumin karoteenipitoisuus on siten dieetistä riippuvainen ja madaltuu jo suuresti muutamassa viikossa karoteenien puuttuessa ruokavaliosta. Tosiaalta taas seerumin karoteenipitoisuus nousee nopeasti karoteenipitoisella dieetillä, edellyttäen että rasvojen imeytyminen ohutsuolessa on häiriintymätön. Karoteeneista fysiologisesti tärkein on beetakaroteeni, jonka molekyylistä elimistössä voi teoreettisesti syntyä kaksi A-vitamiinimolekyyliä. Beeta-karoteeni toimii myös antioksidanttina. Karoteenipitoisia vihanneksia ovat erityisesti porkkanat. Runsaasti karoteenia sisältävät myös pinaatti, parsa, tomaatti ja salaatti. Karoteenien ylenmääräinen imeytyminen voi johtaa hyperkarotenemiaan.

Viitearvot

Kaikki 279 - 2325 nmol/l

Tulkinta

Beetakaroteeni on antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, mutta sen muuttuminen A-vitamiiniksi on elimistössä säädeltyä, joten runsaskaan beetakaroteenin saanti ei johda A-vitamiinimyrkytykseen, mutta ilmenee ihon keltaisena tai oranssina värinä.

Kohonneita arvoja esiintyy ravinnon sisältäessä runsaasti beetakaroteenia (esim. porkkana, parsa, kurpitsa, pinaatti, salaatti, tomaatti). Ihon keltaisuus säilyy 1-2 kuukautta dieetin korjaamisen jälkeen. Kohonneita arvoja tavataan myös sokeritaudissa, hypotyreoosissa ja kroonisessa nefriitissä. Matalia arvoja esiintyy ennen muuta malabsorptiotiloissa.

Huomautuksia

1.11.2017 alihankintalaboratorio muuttunut. Menetelmä ja viitevälit eivät muuutu.

Tutkimus fS-BKarot päivitetty 22.11.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.07.2024 klo 00:42.