HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hydroksitryptamiini (5-), seerumista

3959 S -5-HT

Tiedustelut

Vita. Sairaalakemisti Airi Rakkolainen, puh. 045-77349025.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Serotoniinia erittävien neuroendokriinisten kasvainten ja karsinoidi-oireyhtymän toisen vaiheen diagnostiikka. Ei sovellu seulontakokeeksi.

Esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia tai tryptofaania sisältäviä ravintoaineita vähintään kaksi (2) vuorokautta ennen verinäytteen ottoa. Tänä aikana ei saa syödä avokadoa, banaania, luumua, eräitä maapähkinälajikkeita, hickory pähkinää, ananasta, munakoisoa, tomaattia, kiwiä, greippiä tai hunajamelonia. Ne voivat nostaa serotoniinin seerumipitoisuuksia, useimmiten korkeintaan 2 kertaisesti yli viitealueen ylärajan. Sen sijaan ko. ravintoaineet kohottavat S-5HIAA ja dU-5HIAA pitoisuuksia hyvin voimakkaasti.

Näyteastia

Seerumiputki 7 ml

Näyte

1 ml seerumia esijäähdytettyyn putkeen eroteltuna.

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen muoviputkeen. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Serotoniinia tuotetaan keskushermoston neuroektodermaalisissa soluissa, sekä suoliston ja hengitysteiden enterokromaffiinisoluissa. Noin 80% serotoniinista tuotetaan suolistossa. Veren trombosyyttien serotoniini vaikuttaa verenhyytymiseen. Keskushermostossa serotoniini on keskeinen välittäjäaine. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Serotoniini metaboloituu monoamino-oksidaasi-entsyymin (MAO) toimesta 5-hydroksi-indolietikkahapoksi (5HIAA), joka erittyy munuaisten kautta virtsaan.

Viitearvot

Kaikki 230 - 1140 nmol/l

Tulkinta

Yhdessä seerumin ja vuorokausivirtsan 5HIAA:n sekä seerumin kromograniini A:n kanssa, seerumin serotoniinista voi olla hyötyä neuroendokriinisten kasvainten ja karsinoidi-syndrooman diagnostiikan ns. toisessa vaiheessa. Eräät malignit karsinoidituumorit (neuroendokriiniset tuumorit) tuottavat serotoniinia ja lisäävät serotoniinin ja sen metaboliitin 5HIAA:n pitoisuutta verenkierrossa (ks. 6262 S -5HIAA). Samalla virtsaan erittyvän 5HIAA:n pitoisuus lisääntyy (ks. 1637 dU -5HIAA).

Korkeita serotoniinipitoisuuksia nähdään metastasoivien ohutsuolen ja umpilisäkkeen alueen kasvaimissa (ns. midgut kasvaimet), jolloin pitoisuudet ovat yleisesti yli 5 x viiteylärajan eli yli 5700 nmol/l.

Lievemmin koholla olevia serotoniinipitoisuuksia voi esiintyä ei-kasvainperäisistä syistä tai lääkitysten yhteydessä (metyylidopa, litium, MAO-estäjät, morfiini ja reserpiini). Serotoniinin seerumipitoisuus välillä 1140 - 2280 nmol/l on yleensä lääkkeistä tai ravintoaineista johtuva löydös.

Serotoniinin takaisinoton estäjät voivat aiheuttaa poikkeavia matalia seerumipitoisuuksia, kun trombosyyttien sisältämä serotoniinipitoisuus laskee hyvin matalaksi. Matalia serotoniinin pitoisuuksia on kuvattu depressiotiloissa.

Huomautuksia

14.12.17 alihankintalaboratorio ja viiteväli muuttui. Aikaisempi viiteväli 350 - 825 nmol/l.

Plasmanäyte ei sovellu analyysiin.

Tutkimus S -5-HT päivitetty 20.02.2019 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 15.10.2019 klo 01:09.