HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hydroksitryptamiini (5-), seerumista

3959 S -5-HT

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Serotoniinia erittävien neuroendokriinisten kasvainten ja karsinoidi-oireyhtymän toisen vaiheen diagnostiikka. Ei sovellu seulontakokeeksi.

Esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia ja tryptofaania sisältäviä ravintoaineita (avokado, banaani, luumu, eräät maapähkinälajikkeet, hickory pähkinä, ananas, munakoiso, tomaatti, kiwi, greippi, hunajameloni) nostavat serotoniinin seerumipitoisuuksia kohtalaisesti, useimmiten alle 2 kertaisesti yli viitealueen ylärajan. Sen sijaan ko. ravintoaineet kohottavat S- ja dU-5HIAA pitoisuuksia hyvin voimakkaasti.

Kyseisiä ravintoaineita tulee välttää vuorokausi ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 7 ml

Näyte

1 ml seerumia esijäähdytettyyn putkeen eroteltuna, kylmänäytteenotto.

1) Jääkaappikylmä näytteenottoputki, joka pidetään näytteenottoon asti kylmään geelipussiin kiedottuna. 2) Otetaan verinäyte, sekoitetaan ja siirretään putki takaisin kylmägeeliin tai laitetaan suoraan jääkaappiin (älä käytä jäämurskaa, koska liian kylmässä näyte ei hyydy kunnolla). 3) Seeruminäytteen annetaan hyytyä riittävän pitkään, vähintään 60 min. 4) Sentrifugoidaan näyte kylmässä ja erotellaan seerumi kierrekorkilliseen muoviputkeen. 5) Näytteet pakastetaan heti. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Näytteen tulee antaa hyytyä kunnolla, jotta trombosyyttien serotoniini vapautuu hyytymisen yhteydessä täydellisesti seerumiin. Plasmanäyte ei sovellu analyysiin.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.

Menetelmä

Nestekromatografia (HPLC). Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

5 työpäivää.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Serotoniinia tuotetaan keskushermoston neuroektodermaalisissa soluissa, sekä suoliston ja hengitysteiden enterokromaffiinisoluissa. Noin 80% serotoniinista tuotetaan suolistossa. Veren trombosyyttien serotoniini vaikuttaa verenhyytymiseen. Keskushermostossa serotoniini on keskeinen välittäjäaine. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Serotoniini metaboloituu monoamino-oksidaasi-entsyymin (MAO) toimesta 5-hydroksi-indolietikkahapoksi (5HIAA), joka erittyy munuaisten kautta virtsaan.

Viitearvot

Kaikki 230 - 1140 nmol/l

Tulkinta

Yhdessä seerumin ja vuorokausivirtsan 5HIAA:n sekä seerumin kromograniini A:n kanssa, seerumin serotoniinista voi olla hyötyä neuroendokriinisten kasvainten ja karsinoidi-syndrooman diagnostiikan ns. toisessa vaiheessa. Eräät malignit karsinoidituumorit (neuroendokriiniset tuumorit) tuottavat serotoniinia ja lisäävät serotoniinin ja sen metaboliitin 5HIAA:n pitoisuutta verenkierrossa (ks. 6262 S -5HIAA). Samalla virtsaan erittyvän 5HIAA:n pitoisuus lisääntyy (ks. 1637 dU -5HIAA).

Korkeita serotoniinipitoisuuksia nähdään metastasoivien ohutsuolen ja umpilisäkkeen alueen kasvaimissa (ns. midgut kasvaimet), jolloin pitoisuudet ovat yleisesti yli 5 x viiteylärajan eli yli 5700 nmol/l.

Lievemmin koholla olevia serotoniinipitoisuuksia voi esiintyä ei-kasvainperäisistä syistä tai lääkitysten yhteydessä (metyylidopa, litium, MAO-estäjät, morfiini ja reserpiini). Serotoniinin seerumipitoisuus välillä 1140 - 2280 nmol/l on yleensä lääkkeistä tai ravintoaineista johtuva löydös.

Serotoniinin takaisinoton estäjät voivat aiheuttaa poikkeavia matalia seerumipitoisuuksia, kun trombosyyttien sisältämä serotoniinipitoisuus laskee hyvin matalaksi. Matalia serotoniinin pitoisuuksia on kuvattu depressiotiloissa.

Huomautuksia

14.12.17 alihankintalaboratorio ja viiteväli muuttui. Aikaisempi viiteväli 350 - 825 nmol/l.

Plasmanäyte ei sovellu analyysiin.

Tutkimus S -5-HT päivitetty 18.04.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.