HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Borrelia burgdorferi, vasta-aineet selkäydinnesteestä

3975 Li-BorrAb

Osatutkimukset

Li-BorrAbG ja Li-BorrAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Neurologisen Borrelia burgdorferi -infektion tunnistus.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

0.5 ml selkäydinnestettä. Verikontaminoitunutta näytettä ei yleensä kannata tutkia.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Akkreditoitu menetelmä. IgG- ja IgM-vasta-aineiden määritys. Likvor-näytteen lisäksi tarvitaan potilaasta myös seeruminäyte intratekaalisen indeksin määrittämiseksi. Jos laboratorioon on toimitettu samana päivänä otettu potilaan seeruminäyte (tutkimuspyynnöllä S- BorrAb tai likvor-näytteen mukana), arvioidaan seulonnassa positiivisista näytteistä intratekaalinen vasta-ainetuotanto.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3-5 työpäivän aikana.

Tulkinta

Viitearvot:

 IgG:   < 5   yksikkö U
 IgM:   < 5   yksikkö U

(Huom, yksikkö ja viitearvo vaihtuneet aiemmista, päivittyy järjestelmiin viiveellä! Vanha yksikkö ja viitearvo: IgG: < 3 yksikkö wME IgM: < 3 yksikkö wME)

Käytössä olevat borreliavasta-aineiden määritysmenetelmät ovat herkkiä, mutta eivät täysin spesifisiä osoittamaan Borrelia burgdorferi-infektiota. Selkeästi positiiviseksi tulleesta näytteestä (Li-BorrAbG ja/tai Li-BorrAbM > 10 U) lasketaan intratekaalisen vasta-ainetuotannon indeksi, edellyttäen että samanaikainen seeruminäyte on käytettävissä.

Positiivisen tuloksen tulkinnassa tulee ottaa huomioon ristireaktiivisen immuniteetin mahdollisuus muun immuunireaktion aiheuttamana. Tyypillisiä ristireaktion aiheuttajia IgG-vasta-ainemäärityksessä ovat syfilis ja joskus tuberkuloosi, IgM-vasta-ainemäärityksessä erityisesti mononukleoosi tai herpes simplex -virusinfektio. Laboratorio ei normaalipyynnöllä selvitä ristireaktioita, koska näytemäärä voi olla rajoittava ja lisätutkimukset tulee suunnata kliinisen tilanteen mukaisesti. Negatiivinen vasta-ainemäärityksen tulos ei poissulje Borrelia burgdorferi -infektiota. Osassa tuoreista neuroborrelioositapauksista voi bakteeerigenomin osoitus geeninmonistuksella tulla positiiviseksi (Li-BorrNhO), kun vasta-aineita ei vielä ole osoitettavissa.

IgM-luokan vasta-aineet häviävät hoidon jälkeen aivo-selkäydinnesteestä selvästi nopeammin kuin IgG-vasta-aineet, jotka häviävät vasta kuukausien tai vuosien kuluessa. Siten aivo-selkäydinnesteiden kohdalla vasta-aineiden väheneminen hoidon jälkeen on säännönmukaisempaa kuin seerumin kohdalla.

Ks. myös CXCL13-kemokiinipitoisuus, aivoselkäydinnesteestä (Li-CXCL13, 6424).

Huomautuksia

Laboratorio konsultoi tulosten tulkintaan liittyvissä asioissa ensisijaisesti potilasta hoitavia terveydenhuollon ammattilaisia.

Tutkimus Li-BorrAb päivitetty 30.01.2024 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.