HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gynekologinen irtosolututkimus, seulonta

4045 Pt-Papa-2

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratoriot 050 427 4264
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Lähete

Gynekologinen irtsolututkimus

Indikaatiot

Kohdunkaulasyövän seulonta.

Näyteastia

ThinPrep-näyteastia

Näyte

Puhdista näytteenottopaikasta ylimääräinen lima ja valkovuoto pois ennen näytteenottoa. Kuiville limakalvoille voi käyttää kostutukseen keittosuolaa. Liukastegeelejä ja muita liukasteita ei saa käyttää.

Nestesytologinen ThinPrep-näyte otetaan erikoismuotoillulla kumiharjalla (Rovers Medical Devices). Harja ei sisällä lateksia eikä metalleja.

Ota näyteastia valmiiksi, ja avaa sen korkki ennen näytteenottoa. Tarkista, että potilaan tutkimustarra on liimattu pystysuoraan etiketin päälle. Etiketittömään kohtaan tarraa ei saa liimata.

Aseta näytteenottoharjan keskellä olevat pidemmät harjakset kohdunkaulakanavaan ja varmista, että lyhyemmät harjakset ovat hyvin kontaktissa portion limakalvoilla. Paina harjaa kevyesti limakalvoa vasten, ja pyöritä harjaa viisi täyttä kierrosta myötäpäivään. Painele harjaa välittömästi näytteenoton jälkeen näyteastian pohjaa vasten 10X siten, että harjakset eroavat toisistaan. Huuhtele vielä lopuksi harja huljuttelemalla sitä voimakkaasti liuoksessa. Heitä näytteenottoharja pois ja kiristä näyteastian korkki niin, että korkissa ja näyteastiassa olevat pienet mustat merkit ovat kohdakkain.

Jos koetaan, että lieriösoluja on muuten vaikea saada näytteeksi, niin tarvittaessa voi käyttää myös perinteistä cervix-harjaa kumiharjan lisäksi. Cervix-harjaa pyöritetään kohdunkaulakanavassa yhteen suuntaan _ kierrosta, minkä jälkeen näyte siirretään välittömästi näyteastiaan kierittämällä harjaa näyteastian seinämiä pitkin 10X. Lopuksi harjaa vielä huljutellaan voimakkaasti näyteastiassa, ja heitetään pois. Sekä kumiharjalla että cervix-harjalla otetut näytteet huuhdotaan samaan näyteastiaan.

Jos kohtu on poistettu kokonaan, otetaan näyte pelkästään vaginan pohjukasta.

Raskauden aikana näyte voidaan ottaa raskausviikolle 35 asti.

ThinPrep-näytteet pakataan ja lähetetään niin, että ne ovat pystyasennossa. Ne voi lähettää tutkittavaksi samassa näytelaatikossa formaliininäytteiden kanssa.

Menetelmä

Nestesytologinen ThinPrep-menetelmä. Papanicolau-värjäys

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

80% tutkimuksista vastataan 20 arkipäivän kuluessa.

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda 2014-järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Seulontanäytteistä ei arvioida hormonivaikutusta.

Poikkeavista löydöksistä annetaan kontrollinäyte- tai jatkotutkimussuositus.

Tutkimus Pt-Papa-2 päivitetty 23.11.2023 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.