HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Gynekologinen irtosolututkimus, seulonta

4045 Pt-Papa-2

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratoriot (09) 471 74882
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi Tarkkanen: jussi.tarkkanenathus.fi / 050 427 1915

Lähete

Gynekologinen irtsolututkimus

Indikaatiot

Kohdun kaulaosan syövän joukkoseulonta. Genitaalialueen pahanlaatuiset kasvaimet ja niiden esiasteiden epäilyt.

Näyte

Irtosolunäyte otetaan suorakulmaiselle mattapää aluslasille (objektilasi), johon kirjoitetaan potilaan henkilötiedot.

Näytteitä otetaan samalle lasille kolmesta kohdasta seuraavasti:

1. Ensimmäinen näyte (vagina) lastaimen pyöreällä päällä emättimen taka- ja sivupohjukoista. 2. Toinen näyte (portio) lastaimen koveraksi muotoillulla päällä kiertäen sitä riittävän voimakkaasti kohdunsuun reuna-alueen ympäri. 3. Kolmas näyte (endocervix) harjalla kiertäen puoli kierrosta kohdun kaulakanavan seinämiä vasten niin syvältä kuin se kevyesti työntäen menee.

Kaikki näytteet vedetään poikittain kevyesti sivellen ja tasoittaen samalle objektilasille siten, että vaginanäyte tulee lasin päähän, portionäyte keskelle ja endocervix-näyte mattapäähän. Endocervix-näytettä lasille siirrettäessä on harjaa pyöriteltävä myös lasilla.

Jos vaginan, portion ja endocervixin limakalvot ovat kuivat, voidaan ottimien päät kostuttaa fysiologisella keittosuolalla ennen näytteenottoa, jotta saataisiin parempi solusaalis. Liukastegeelien ja muiden liukasteiden käyttö haittaa huomattavasti näytteen tulkintaa.

Vältä verisiä näytteitä. Jos kohtu on poistettu, otetaan näyte vaginan pohjukasta parhaiten harjalla.

Raskauden aikana näyte voidaan ottaa raskausviikolle 35 asti.

Sivelyvalmiste ei saa kuivua, koska solut kuivuessaan menettävät muotoaan ja värjäytyvyyttään. Huolimattomasti otetut ja ennen kaikkea liian niukat näytteet ovat suurin syy negatiivisiin virheisiin. Näytteessä ei myöskään saa olla paksuja solukasoja.

Fiksaatio: näyte kiinnitetään välittömästi 96 % etanolissa vähintään 15 minuuttia, jonka jälkeen näytelasi ilmakuivataan. Myös spray-fiksatiivia voidaan käyttää (ei Kotkassa). Jo alle minuutinkin kuivahtaminen ennen kiinnitystä huonontaa näytettä selvästi. Ennen lähetyskoteloon pakkaamista näytteen annetaan kuivua noin 20 min. Lisäksi on huomioitava , että näytelaseja ei tule pakata samaan pussiin tai kuljetuslaatikkoon formaliininäytteiden kanssa, koska pienikin määrä höyrystynyttä formaliinia pilaa näytteen.

Menetelmä

Sivelynäyte, Papanicolaun värjäys. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

40 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Löydökset luokitellaan Bethesda 2014-järjestelmän mukaisesti joko normaalisolukuvaan, hyvänlaatuisiin epiteelisolumuutoksiin tai sellaisiin epiteelisolumuutoksiin, jotka sisältävät lievät ja vahvat levyepiteelivauriot (eri asteiset kohdunkaulan levyepiteelisyövän esiasteet) tai lieriösolumuutokset. Seulontanäytteistä ei arvioida hormonivaikutusta.

Tutkimus Pt-Papa-2 päivitetty 14.01.2022 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 07.02.2023 klo 01:11.