HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Ln-PAD (4049) Imusolmukkeen histologinen tutkimus uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=4049
Tutkimuksen Ln-PAD (4049) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Elinsiirto- ja hematopatologian laboratorio 050 427 9406 Meilahden patologian laboratorio 050 4286960 Jorvin patologian laboratorio 09 471 82670 Hyvinkään patologian laboratorio 040 6654872 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928
Lymfooma-epäily
Tutkimus edellyttää tuorenäytettä. Mikäli toimenpide tapahtuu päivystysajalla tai kuljetusaika patologian laboratorioon muusta syystä on pitkä, voidaan puolet näytteestä fiksoida formaliiniin ja puolet säilyttää tuoreena keittosuolaa tai elatusainetta sisältävässä purkissa. Näyte ei saa kuivua.
Lymfoomien primaaridiagnostiikkaan tarvitaan runsas histologinen näyte. Paksuneulabiopsia tulee kyseeseen ainoastaan tietyissä erityistapauksissa, kuten joissakin mediastinaalisissa tai abdominaalisissa tuumoreissa, tai mikäli hoito on aloitettava päivystysluonteisesti. Näytemateriaali lähetetään patologian laboratorioon mieluiten kokonaisuudessaan, ja patologian laboratorio määrittelee ja kohdentaa tarvittavat jatkotutkimukset, kuten sytomolekyyligeneettiset tai mikrobiologiset tutkimukset, huomioiden kliiniset toiveet ja kysymyksenasettelun. Näytteitä otetaan vastaan klo 8-15.00. Tämän jälkeen saapuvista näytteistä on sovittava etukäteen kunkin sairaalan patologian laboratorion kanssa.
Menetelmät vaihtelevat laboratorio kohtaisesti. Laajimmillaan tutkimukseen kuuluu: orientoiva jääleiketutkimus, sivelyvalmisteet, virtaussytometrinen tutkimus, parafiinileiketutkimus, tarvittaessa lisäksi mikrobiologiset värjäykset sekä immunohistokemialliset tutkimukset. LAboratorio määrittää jatkotutkimukset orientoivan jääleiketutkimuksen perusteella. Varsinainen pikaleiketutkimus (Ts-PADpika 4051) ei sovellu hematolymfaattisten tautien diagnostiikkaan.
Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson alueiden laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
ma - pe
80 % tutkimuksista vastataan 10 arkipäivän kuluessa
Hematopatologisesta diagnostiikasta vastaava patologi tekee alustavan analyysin orientoivan jääleiketutkimuksen ja virtaussytometrisen tutkimuksen perusteella. Tarkempi diagnoosi annetaan parafiinileiketutkimuksen perusteella, jota tarvittaessa täydennetään immunohistokemiallisilla ja sytomolekyyligeneettiisillä tutkimuksilla. Lymfoomatapauksissa annetaan mahdollisimman tarkka WHO:n lymfoomaluokituksen mukainen diagnoosi sekä soveltuvin osin arvio ennusteesta/odotettavissa olevasta hoitovasteesta.