HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lihaksen neuropatologinen tutkimus

4057 M -PAD

Tiedustelut

 Meilahden neuropatologian laboratorio 050 427 1923
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229

Yhteyshenkilöt

lääkäri Olli Tynninen: olli.tynninenathus.fi / 050-4271918

Lähete

Kudosnäytetutkimus

Indikaatiot

Neuromuskulaarisen taudin (myopatiat, myosiitit, dystrofiat, neurogeeniset tilat) epäily ja selvittely. Neuromuskulaaristen ongelmapotilaiden biopsiatoiminta on käytännössä hyvä rajoittaa yliopistoklinikoihin neuromuskulaarisen teamin käyttöön.

Näyte

Tuorenäyte sopivasta lihaksesta, joka tulee toimittaa mahdollisimman nopeasti neuropatologian laboratorioon. Yleensä kyseessä avobiopsia (tai konkotomibiopsia, joissakin tapauksissa neulabiopsia) tapauskohtaisesti valitusta sopivasta lihaksesta (yl. vastus lateralis, tibialis anterior tai deltoideus). Näytteen koko saa mielellään olla vähintään 1x0,5x0,5 cm.

Menetelmä

Histologinen tuorenäyte. Suurimmasta osasta näytteestä jäädytetään kryoblokkeja, joista suoritetaan jääleiketekniikalla histologisia, histokemiallisia ja immunohistokemiallisia värjäyksiä. Pieni osa lihaksesta glutaraldehydifiksoidaan ja valetaan muoviin varalle mahdollista elektronimikroskooppista lisätutkimusta varten. Kryoblokit varastoidaan syväjäässä mahdollisia molekyyligeneettisiä tai proteiinikemiallisia jatkotutkimuksia varten. Mikäli näyte on hyvin iso voidaan osa myös formaliinifiksoida paraffiinileikkeitä varten.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 10 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Neuropatologi antaa peruslausunnon jääleikevärjäysten perusteella. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksina immunohistokemia ja elektronimikroskopia, joista lisävastaus. Lausunto yleensä valmiina 2 viikossa, joissakin tapauksissa erikoistekniikat vaativat lisäaikaa. Lausuntoon kuuluu tekstiosa ja SNOMED-koodiston mukainen patologisanatominen diagnoosi.

Huomautuksia

Tutkimuksesta on sovittava etukäteen neuropatologian laboratorion kanssa, josta myös biopsiaohjeet saatavissa (puh. 050 4271923, (09) 19126336).

Lähetteeseen pitäisi sisältyä lihasneurologisen kliinisen tutkimuksen tiedot sekä tiedot laboratorio- ja ENMG-löydöksistä ja selvä kysymyksenasettelu. Monesti hoitavan lääkärin on hyvä etukäteen neuvotella neuropatologin kanssa biopsian indikaatiosta, jolloin erityisnäkökohdat voidaan huomioida mahdollisimman hyvin.

Tutkimus M -PAD päivitetty 28.02.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.