HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Munuaisen immunofluorenssitutkimus

4066 Ki-PAD-IF

Tiedustelut

Elinsiirto- ja hematopatologian laboratorio 050 427 9406

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Räisänen-Sokolowski: anne.raisanen-sokolowskiathus.fi / 050 427 0524 / (09)4711 ja lääkäri Marja Kovala: marja.kovalaathus.fi / +358505922897

Indikaatiot

Diffuusit munuaisparenkyymin sairaudet ja munuaissiirteen poikkeavuudet. Tutkimuspyynnöstä tulee käydä ilmi kliininen kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, laboratoriolöydöksistä ja hoidoista. Lähetteessä on oltava maininta mahdollisesta kiireellisyydestä.

Esivalmistelu

Huoneenlämmössä säilyvän Histocon kuljetusliuoksen voi tilata Elinsiirto- ja hematopatologian laboratoriosta 050 427 9406.

Näyte

HYKSin klinikat:

Näytteen ottaja/lähettäjä jakaa biopsialieriön kahteen osaan , mieluiten steromikroskooppia hyväksi käyttäen. Kuorikerroksen puoleisesta päästä leikataan n. 2 mm mittainen pala immunofluoresenssitutkimukseen. Se asetetaan keittosuolaliuoksella kostutettuun suodatinpaperiin ja näytepurkkiin, pakataan +4 oC kylmägeelin ja lähetetään viivytyksettä laboratorioon tutkittavaksi.

HYKSin ulkopuoliset asiakkaat:

Näytteen ottaja/lähettäjä jakaa biopsialieriön kahteen osaan , mieluiten stereomikroskooppia hyväksikäyttäen. Kuorikerroksen puoleisesta päästä leikataan n. 2 mm mittainen pala immunofluoresenssitutkimukseen. Se asetetaan jääkaappikylmään Histocon-liuokseen ja lähetetään siinä niin , että lämpötila pysyy +4 ja +8 asteen välillä. Tähän voidaan käyttää esim. kylmägeeliä, niin ettei näyte pääse jäätymään.

Menetelmä

Kryostaatti- tai paraffiinileikkeiden suora tai epäsuora immunofluoresenssitutkimus. Käytössä ovat fluorokromilla leimatut vasta-aineet seuraavia antigeeneja kohtaan: IgG, IgA, IgM, C3, C1q ja fibrinogeeni/fibriini, tarvittaessa kappa ja lambda.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Näytteestä annetaan patologin lausunto ja SNOMED-järjestelmän mukainen diagnoosi. Munuaissiirteiden löydökset annetaan lisäksi uudistetun Banff-97 -luokituksen mukaisesti taulukkomuodossa.

Huomautuksia

Näytteenotosta ilmoitettava Transplantaatiopatologian laboratorioon.

Tutkimus Ki-PAD-IF päivitetty 09.04.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.