HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Munuaisen histologinen tutkimus

4067 Ki-PAD

Tiedustelut

 Elinsiirto- ja hematopatologian laboratorio 050 427 9406
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anne Räisänen-Sokolowski: anne.raisanen-sokolowskiathus.fi / 050 427 0524 / (09)4711 ja lääkäri Marja Kovala: marja.kovalaathus.fi / +358505922897

Lähete

Kudosnäytetutkimus

Indikaatiot

Diffuusit munuaisparenkyymin sairaudet ja munuaissiirteen poikkeavuudet. Tutkimuspyynnöstä tulee käydä ilmi kliininen kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, laboratoriolöydöksistä ja hoidoista. Lähetteessä on oltava maininta mahdollisesta kiireellisyydestä.

Näyte

HYKSin klinikat:

Näytteen ottaja/lähettäjä jakaa biopsialieriön kahteen osaan , mieluiten steromikroskooppia hyväksikäyttäen. Kuorikerroksen puoleisesta päästä leikataan n. 2 mm mittainen pala immunofluoresenssitutkimukseen. Se asetetaan keittosuolaliuoksella kostutettuun suodatinpaperiin ja näytepurkki lähetetään kylmägeeliin pakattuna. Loput näytteestä käytetään valo- ja elektronimikroskooppiseen tutkimukseen. Tämä osa näytteestä siirretään puskuroituun 4% paraformaldehydiin ja lähetetään siinä. Patologian laboratorio ottaa itse elektronimikroskooppinäytteen.

HYKSin ulkopuoliset klinikat:

Näytteen ottaja/lähettäjä jakaa biopsialieriön kahteen osaan , mieluiten stereomikroskooppia hyväksikäyttäen. Kuorikerroksen puoleisesta päästä leikataan n. 2 mm mittainen pala immunofluoresenssitutkimukseen. Se asetetaan jääkaappikylmään Histocon-liuokseen ja lähetetään siinä niin , että lämpötila pysyy +4 ja +8 asteen välillä. Tähän voidaan käyttää esim. kylmägeeliä, niin ettei näyte pääse jäätymään. Mikäli halutaan elektronimikroskooppinen tutkimus , otetaan kuorikerroksen puoleisesta päästä n. 1 mm mittainen pala 2% glutaraldehydiin ja lähetetään siinä. Loput näytteestä siirretään puskuroituun 10% formaliiniin (4% formaldehydi) ja lähetetään siinä.

Menetelmä

Kudosnäyte kiinnitetään formaldehydillä tai paraformaldehydillä, prosessoidaan sulaan parafiiniin, valetaan parafiiniblokiksi, tehdään leikkeet ja niihin tarvittavat värjäykset. Leikkeille tehdään seuraavat värjäykset: H-E, PAS, PASM, Massonin trikromi ja diagnostisista kongopuna. Parafiininäytteestä tehdään tarvittaessa immunoperoksidaasitutkimukset SV40-antigeenin ja komplementin C4d osoittamiseksi. Patologi tutkii leikkeet mikroskoopilla ja antaa niistä lausunnon.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 10 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Näytteestä annetaan patologin lausunto ja SNOMED-järjestelmän mukainen diagnoosi. Munuaissiirteiden löydökset annetaan lisäksi uudistetun Banff-97 -luokituksen mukaisesta taulukkomuodossa.

Huomautuksia

Elektronimikroskooppinäytteet prosessoidaan nk. blokkivalmiuteen. Ohutleikkeet ja hienorakennetutkimus tehdään vain, mikäli siihen on lääketieteellinen indikaatio.

Tutkimus Ki-PAD päivitetty 09.04.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.