HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Virtsan irtosolututkimus

4078 U -Syto-1

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratorio, sytologia 050 4279065
 Jorvin patologian laboratorio (09) 471 82670
 Hyvinkään patologian laboratorio 040 6654872
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mirtti: tuomas.mirttiathus.fi / 0504287463

Lähete

Sytologinen tutkimus

Indikaatiot

Virtsaelinten kasvainten ja tulehdusten diagnostiikka.

Näyteastia

Falcon-putki 50 ml

Näyte

Virtsan sytologiseen näytteeseen on suositeltavaa ottaa virtsaa, joka ei ole seissyt rakossa 2-3 tuntia kauempaa. Virtsaa tulisi saada vähintään 30ml. Vaginasta tai virtsaputken suulta mahdollisesti tulevan kontaminoivan levyepiteelin vuoksi edellytyksenä on huolellinen alapesu.

Jos virtsa seisoo rakossa ennen näytteen saamista, solukon degeneraatio voi haitata näytteen tulkintaa. Siksi ns. aamuvirtsan solut ovat usein liian degeneroituneita. Näyte tulee ottaa siten, että potilas tyhjentää virtsarakon, juo nestettä noin 0,5 litraa ja odottaa 2-3 tuntia. Tämän jälkeen potilaan tulee laskea pieni määrä virtsaa ensin pyttyyn ja kerätä sen jälkeen virtsanäyte purkkiin keskeyttämättä virtsasuihkua.

Katetrilla, suprapubisella katetrilla (esim. Cystofix) ja varsinkin rakkohuuhtelun yhteydessä saadut näytteet ovat tavallisesti hyvin säilyneitä, ja niissä on usein hyvin soluja. Näytteenottotapa tulee ilmoittaa tutkimuspyynnön esitiedoissa. Virtsanäyte otetaan sekä tavallisesta kestokatetrista että suprapubisesta katetrista keräyspussin letkussa olevan näytteenottokalvon kautta tai sen puuttuessa neulalla pussin letkun läpi, tai myös katetrista suoraan, jos näyte otetaan heti katetrin vaihtamisen jälkeen. Näytettä ei oteta suoraan virtsankeräyspussista.

Pitkäaikaiskatetrointiin käytetään myös toistokatetrointia, jossa potilas katetroi itse itsensä 4-6 kertaa vuorokaudessa. Näytteet otetaan silloin katetrivirtsasta "keskisuihkuna", jos mahdollista. Näytteenottotavaksi valitaan "Toistokatetrointi".

Näytteet lähetetään ensisijaisesti patologian laboratorioon fiksoituina (esikäsiteltyinä).

Tuorenäyte toimitetaan kliiniseen laboratorioon, jossa näyte sentrifugoidaan 1500 rpm 10 min, minkä jälkeen solunapin päälle lisätään 5 ml 50 %:sta alkoholia. Mikäli näyte lähetetään ilman fiksaatiota tuorenäytteenä, se tulisi toimittaa laboratorioon välittömästi. Tuorenäyte tulee merkitä selkeästi näyteputkeen sekä lähetteeseen. Tuorenäytteet tulee olla patologian laboratoriossa klo 15.30 mennessä.

Kiirenäytteet tulee olla selkeästi merkittyinä ja toimitettuina patologian laboratorioon klo 14.30 mennessä. Myöhemmin toimitetut näytteet valmistetaan vasta seuraavana päivänä.

Menetelmä

Suspensioon fiksoidut solut sentrifugoidaan näytelasille, värjätään Papanicolaoun tekniikalla ja tutkitaan mikroskooppisesti. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon esitarkastetusta näytteestä, johon sisältyy lausunto-osa, SNOMED-koodiston mukainen sytologinen diagnoosi Pariisin luokituksen mukaan.

Tutkimus U -Syto-1 päivitetty 04.09.2023 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 25.09.2023 klo 00:40.