HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Virtsan irtosolututkimus

4078 U -Syto-1

Tiedustelut

Asiakaskysymykset: Näytteenottoon liittyvissä asioissa ensisijainen yhteys joko lähetteen tehneeseen yksikköön (hoitavaan yksikköön) tai terveyskeskukseen.

 Lähetteen tehneiden yksiköiden tiedustelut:
 Meilahden patologian laboratorio, sytologia 050 4279065
 Jorvin patologian laboratorio (09) 471 82670
 Hyvinkään patologian laboratorio 040 6654872
 Kymenlaakson patologian laboratorio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mirtti: tuomas.mirttiathus.fi / 0504287463

Lähete

Sytologinen tutkimus

Indikaatiot

Virtsaelinten kasvainten ja tulehdusten diagnostiikka.

Näyteastia

Falcon-putki 50 ml

Näyte

Virtsan irtosolututkimusnäyte suositellaan otettavaksi hoitoyksikössä tai laboratoriossa näytteen huonon säilyvyyden vuoksi.

Aamuvirtsan solut ovat usein liian degeneroituneita. Näyte tulee ottaa siten, että potilas tyhjentää virtsarakon, juo nestettä noin 0,5 litraa ja odottaa n. 2-2,5 tuntia. Tämän jälkeen potilaan tulee laskea pieni määrä virtsaa ensin pyttyyn ja kerätä sen jälkeen virtsanäyte purkkiin keskeyttämättä virtsasuihkua. Vaginasta tai virtsaputken suulta mahdollisesti tulevan kontaminoivan levyepiteelin vuoksi edellytyksenä on huolellinen alapesu.

Optimaalinen määrä on 30-100 ml virtsaa. Myös tätä pienemmät määrät lähetetään analyysiin.

Katetrilla, suprapubisella katetrilla (esim. Cystofix) ja varsinkin rakkohuuhtelun yhteydessä saadut näytteet ovat tavallisesti hyvin säilyneitä, ja niissä on usein hyvin soluja. Näytteenottotapa tulee ilmoittaa tutkimuspyynnön esitiedoissa. Virtsanäyte otetaan sekä tavallisesta kestokatetrista että suprapubisesta katetrista keräyspussin letkussa olevan näytteenottokalvon kautta tai sen puuttuessa neulalla pussin letkun läpi, tai myös katetrista suoraan, jos näyte otetaan heti katetrin vaihtamisen jälkeen. Näytettä ei oteta suoraan virtsankeräyspussista.

Pitkäaikaiskatetrointiin käytetään myös toistokatetrointia, jossa potilas katetroi itse itsensä 4-6 kertaa vuorokaudessa. Näytteet otetaan silloin katetrivirtsasta "keskisuihkuna", jos mahdollista. Näytteenottotavaksi valitaan "Toistokatetrointi".

Näytteet lähetetään ensisijaisesti patologian laboratorioon fiksoituina (esikäsiteltyinä). Esikäsittely suoritetaan välittömästi tai niin pian kuin mahdollista.

Näytteen fiksaation vaiheet: 1)Työntekijä sekoittaa näytepurkissa olevaa näytettä juuri ennen siirtämistä Falcon-putkeen esim. kevyesti kääntelemällä. 2)Näyte siirretään ensisijaisesti 50 ml Falcon-putkiin tai tarvittaessa 10 ml:n putkiin, joihin liimataan putkitarra tai kirjoitetaan nimi ja henkilötunnus. 3)Näyte sentrifugoidaan 400 g (n. 1500 rpm) 10 min. 4)Supernatantti kaadetaan reippaalla kädenliikkeellä kokonaan pois. 5)Solunapin päälle lisätään 5 ml 50 % etanolia ja sekoitetaan varovasti käsin. 6)Jos näytettä on alle 30 ml, näyteputkeen merkitään alkuperäisen virtsan määrä. 7)Näyte lähetetään huoneenlämmössä patologian laboratorioon.

Mikäli näyte lähetetään ilman fiksaatiota tuorenäytteenä, se tulisi toimittaa laboratorioon välittömästi, jossa näyte sentrifugoidaan 1500 rpm 10 min, minkä jälkeen solunapin päälle lisätään 5 ml 50 %:sta alkoholia. Tuorenäyte tulee merkitä selkeästi näyteputkeen sekä lähetteeseen. Tuorenäytteet tulee olla patologian laboratoriossa klo 15.30 mennessä.

Kiirenäytteet tulee olla selkeästi merkittyinä ja toimitettuina patologian laboratorioon klo 14.30 mennessä. Myöhemmin toimitetut näytteet valmistetaan vasta seuraavana päivänä.

Menetelmä

Suspensioon fiksoidut solut sentrifugoidaan näytelasille, värjätään Papanicolaoun tekniikalla ja tutkitaan mikroskooppisesti.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma - pe

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 8 arkipäivän kuluessa

Tulkinta

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon esitarkastetusta näytteestä, johon sisältyy lausunto-osa, SNOMED-koodiston mukainen sytologinen diagnoosi Pariisin luokituksen mukaan.

Tutkimus U -Syto-1 päivitetty 28.02.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.