HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Eosinofiilisten granulosyyttien kationinen proteiini, seerumista

4108 S -ECP

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Indikaatioita ovat astma ja muut sairaudet, joissa eosinofiilejä aktivoituu inflamaation yhteydessä. Hoidon seuraaminen.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5 ml Vacuette, Greiner

Näyte

Näytteeksi tarvitaan 0.5 ml seerumia. Miniminäytemäärä 0.3 ml seerumia.(Vacuette, Greiner, PUNAKELTAKORKKINENputki). Huom! Muita putkia ei saa käyttää. Putkea käännellään varovasti 5 kertaa. Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä 60-120 minuuttia. Näytteen hyytymisaikaa ei saa ylittää eikä alittaa. ECP:a vapautuu tänä aikana soluista. Näytettä sentrifugoidaan 10 min. 2000x g voimalla. Seerumi erotetaan kierrekorkilliseen muoviputkeen. Hemolyyttistä näytettä ei saa lähettää analysoitavaksi. Merkitse tarkka näytteenottoaika. Näyte säilyy jääkaapissa pari päivää tai pakastettuna kuukausia. Lähetys huoneenlämpöisenä . Mikäli olet pakastanut näytteen, niin lähetä näyte myös pakastettuna.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP ECP FEIA.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI alle 16 µg/l

Tulkinta

Tutkimuksessa mitataan eosinofiilien kationisen proteiinin (ECP:n) määrää seerumissa. ECP on eosinofiilien erittämä sytotoksinen proteiini, jonka pitoisuuden seerumissa, ysköksissä sekä nenä- ja keuhkohuuhtelunäytteissä on todettu suurenevan astman aktiivisessa vaiheessa ja vähenevän hoidon aikana. ECP:n pitoisuus kuvastaa eosinofiilien aktiivisuutta, ei niiden määrää. Astmaa epäiltäessä seerumin suurentunut ECP-pitoisuus puhuu diagnoosin puolesta joskaan viitealueella oleva tulos ei sulje pois astmaa. Astmaatikoilla kohonnut seerumin ECP kuvastaa taudin vaikeusastetta. Kun astma hoidetaan inhaloitavalla steroidilla, seerumin ECP-pitoisuus laskee.

Huomautuksia

Näytteessä oltava tarkka näytteenottoaika. Hemolyyttistä näytettä ei tehdä.

Tutkimus S -ECP päivitetty 25.01.2024 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.