HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Fragiili X-oireyhtymä, DNA-tutkimus verestä

4112 B -FraX-D

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio, puh. 09 471 74339 toimisto tai Genetiikanlaboratorio(at)hus.fi.

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Pia Alhopuro: pia.alhopuroathus.fi / 0504287259 ja sairaalageneetikko Maarit Lappalainen: maarit.lappalainenathus.fi / 050-4279 544

Lähete

Geneettiset tutkimukset

Indikaatiot

Kehitysvammaisuuden tai kehityksen viiveen etiologian selvittely, ataksia/tremor-oireyhtymä (FXTAS), naisilla munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen (POI, primary ovarian insufficiency, aikaisemmin käytetty nimeä premature ovarian failure, POF).

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

Näyte lähetetään huoneenlämpöisenä eikä se saa jäätyä. Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 01006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireelliset näytteet pyydetään merkitsemään paketin ulko- ja sisäpuolelle merkinnällä "Kiireellinen". Tarvittaessa näytteen voi säilyttää jääkaapissa 1-3 vrk.

Menetelmä

Fragmenttianalyysi. Kaupallinen AmplideX -kitti. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

4 viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Fragiili-X-oireyhtymä (OMIM 300624) on tavallisin henkisen kehitysvammaisuuden perinnöllinen syy. Fragiili-X-oireyhtymä oli ensimmäinen tauti, jossa todettiin dynaaminen trinukleotiditoistojakson (CGG) mutaatio. Fragiili-X-geeni, FMR1, koostuu 17 eksonista ja kattaa noin 38 kiloemäsparia alueella Xq27.3. Ensimmäisen eksonin 5'-päässä proteiinia koodaavan alueen ulkopuolella on CGG-toistoalue, jossa kaksivaiheinen mutaatio tapahtuu. CGG-toistojaksojen määrä vaihtelee normaaliväestössäkin eli toistojakso on polymorfinen. Normaalin alleelin toistojen lukumäärä on alle 45 toistojaksoa, ja alleeli on stabiili sekä mitoosissa että meioosissa. Esi- eli premutaatio tekee alueen meioosissa epästabiiliksi, mikä voi johtaa toistojaksojen lisääntymiseen. Epästabiileiksi premutaatioiksi on todettu kooltaan 55-200 toistojakson mittaiset alleelit. Normaali- ja esimutaatio alueen väliin jää ns. harmaa alue (toistojaksojen lukumäärä 45-54), ja alleeli on lähes aina stabiili. Toistojaksojen lukumäärän ollessa yli 200 promoottorialueen CpG-saareke hypermetyloituu, geeni inaktivoituu eikä transkriptiota ja translaatiota tapahdu. Tällöin puhutaan täysmutaatiosta, joka saa aikaan fragiili-X-oireyhtymän.

Tulkinta

FRAXA-lokuksen FMR1-geenin ensimmäisen eksonin CGG-toistojaksoalueen toistojen lukumäärä on joko normaali, harmaalla alueella, esimutaatioalueella tai täysmutaatioalueella. Täysmutaatiota kantavilla pojilla/ miehillä on fragiili-X-oireyhtymä ja tytöillä/naisilla fenotyyppi on vaihteleva. Esimutaation kantajat ovat yleensä oireettomia, mutta esimutaatio altistaa ataksia/tremor-oireyhtymälle (FXTAS, fragile X-associated tremor and ataxia syndrome, OMIM 300623) ja naiset myös munasarjojen toiminnan ennenaikaiselle hiipumiselle (POI, primary ovarian insufficiency, OMIM 311360).

Huomautuksia

Kiireellisestä tutkimuksesta (tulos viiden arkipäivän sisällä) on ilmoitettava etukäteen laboratorioon ja kiireellisyys on merkittävä selvästi lähetteeseen. Tutkimuksesta peritään kiireellisyyslisä.

Tutkimus B -FraX-D päivitetty 18.04.2023 / ML

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 29.03.2024 klo 00:41.