4113 | P -FiDD |
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinhus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Jari Leinonen: jari.leinonen
hus.fi / (09) 471 74337 / 050 427 0591
Laskimotukoksen tai keuhkoembolian poissulku. Tukoksen uusiutumisriskin arviointi. DIK (yleistynyt intravaskulaarinen koagulaatio).
Hyytymistutkimusputki, 109 mM Na-sitraatti, 2.7 ml
3.2% Na-sitraattiplasma. Sentrifugoimaton näyte tai plasma voidaan lähettää huoneenlämpötilassa, jos näyte on perillä 8 h sisällä näytteenotosta. Jos näyte toimitetaan 8 -24 h sisällä näytteenotosta, erotellaan plasma ja säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte sentrifugoidaan (10-15 min 2500 g), plasma erotellaan ja pakastetaan. Lähetys tällöin pakastettuna.
Fotometrinen, immunokemiallinen. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Samana päivänä
KAIKKI | alle 0.5 | mg/l |
D-dimeeri on fibriinin hajoamistuote, jota vapautuu verenkiertoon fibrinolyysin seurauksena. Tutkimustulos ilmoitetaan FEU-yksiköissä (fibrinogen equivalent units).
Fibriinin hajoamistuotteita on osoitettavissa tilanteissa, joissa hyytymisaktivaatio ja fibrinolyysi ovat kiihtyneet, esim. laskimotukosten ja laaja-alaisten valtimotukosten yhteydessä, vaikeassa infektiossa/inflammaatiossa, maligniteettien yhteydessä, eräissä mikroangiopatioissa, kuten yleistyneessä intravaskulaarisessa koagulaatiossa (DIK) ja pre-eklampsiassa sekä traumojen, leikkauksien ja merkittävien verenvuotojen (esim. SAV) yhteydessä. Vaikeassa maksan vajaatoiminnassa D-dimeerin eliminaatio on hidastunut. Raskauden aikana D-dimeeripitoisuus usein nousee.
D-dimeerimääritys on varsin herkkä laskimotukoksen ja keuhkoembolian poissuljennassa potilailla, joilla tukoksen ennakkotodennäköisyys on pieni tai keskisuuri: normaalialueella oleva tulos poissulkee tuoreen tromboosin n. 95% todennäköisyydellä. Toisaalta vain noin puolelta potilaista, joilla on koholla oleva D-dimeeripitoisuus, voidaan kuvantamismenetelmällä osoittaa tukos. Tiloissa, joihin liittyy vaikea-asteinen fibrinolyyttisen järjestelmän vajaus, ei D-dimeeriä välttämättä muodostu tukoksen yhteydessä.
Keuhkoembolian diagnostiikassa D-dimeerin raja-arvot riippuvat keuhkoembolian ennakkotodennäköisyydestä ja potilaan iästä. Jos ennakkotodennäköisyys on pieni (Wellsin kriteerien perusteella) D-dimeerin raja-arvo on 1,0 mg/l. Jos ennakkotodennäköisyys on kohtalainen, voidaan käyttää ikäriippuvaista päätösrajaa. Käytännössä, kun yli 50-vuotiaan potilaan ikä jaetaan 100:lla, saadaan D-dimeeripitoisuuden raja-arvo (esim. 60-vuotiaalla raja-arvo on 0,60 mg/l). Tämän korkeamman päätösrajan on osoitettu vähentävän tarpeettomia kuvantamistutkimuksia (vrt. Käypä Hoito -suositus). Kaikkien alle 50-vuotiaiden raja-arvo on 0,5 mg/l.
D-dimeerimääritystä voidaan käyttää myös tukospotilaiden hoitovasteen seurannassa ja tukoksen uusiutumisriskin arvioinnissa.
27.8.2019 alkaen Jorvin, Peijaksen, Malmin, Hyvinkään, Porvoon, Lohjan ja Raaseporin sairaalalaboratorioissa ja Meilahden laboratoriossa 28.10.2019 alkaen P-FiDD -määritys tehdään uudella menetelmällä, minkä seurauksena tulostaso voi olla noin 20% korkeampi. Päätösraja 0.5 mg/l säilyy muuttumattomana.
Tutkimus P -FiDD päivitetty 16.05.2022 / TH
Viimeisin päivitys: 01.12.2023 klo 00:42.