HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lipoproteiini (a), seerumista, paastotilassa

4144 fS-Lipo(a)

Tiedustelut

ERIKOISKEMIAN LABORATORIO, TYKSLAB, Puh. (02) 313 1917

Yhteyshenkilöt

lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676 ja kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994

Indikaatiot

Valtimotautien riskin arviointi. Dyslipidemioiden diagnostiikka. Lisätutkimus FH-tautipotilailla.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia lähetetään huoneenlämpöisenä.

Säilytys +2 - +8C korkeintaan 1 vk. Poikkeustapauksissa näytteen voi myös pakastaa -20C korkeintaan 2kk.

Menetelmä

Immunonefelometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran kahdessa viikossa.

Tulkinta

Lipoproteiini (a) on ateroskleroosin itsenäinen riskitekijä. Sen tavoitepitoisuus on alle 250 mg/l, jonka ylittyessä valtimotautien riski on lisääntynyt. Riski on selvästi suurentunut pitoisuuden ylittäessä 500 mg/l, etenkin jos potilaalla on samalla suuri P-Kol-LDL-pitoisuus. Suurentunut lipoproteiini(a):n pitoisuus voi olla valtimotaudin lisätekijä familiaalisessa hyperkolesterolemiassa.

Lipoproteiini (a) -partikkeli sisältää yhden apolipoproteiini B- ja yhden apolipoproteiini (a) (apo(a)) - molekyylin, jotka liittyvät toisiinsa kovalenttisella sidoksella. Apo(a) sisältää plasminogeenia muistuttavan proteaasi-domeenin ja kringle-domeenin, josta esiintyy useita geneettisesti polymorfisia muotoja. Tämän vuoksi apo(a):n molekyylikoko vaihtelee. Lipo(a) -pitoisuus määräytyy suurelta osin geneettisten tekijöiden perusteella. Statiinit eivät juuri vaikuta lipo(a) -pitoisuuteen, mutta nikotiinihappo voi pienentää Lipo(a):n pitoisuutta.

Tutkimus fS-Lipo(a) päivitetty 07.09.2022 / JL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2022 klo 01:31.