HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Lipoproteiini (a), seerumista, paastotilassa

4144 fS-Lipo(a)

Tiedustelut

Puh. (02) 313 1917

Yhteyshenkilöt

lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Valtimotautien riskin arviointi. Dyslipidemioiden diagnostiikka. Lisätutkimus FH-tautipotilailla.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia lähetetään huoneenlämpöisenä. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk. Poikkeustapauksissa näytteen voi myös pakastaa -20C korkeintaan 2kk.

Menetelmä

Immunonefelometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran kahdessa viikossa.

Tulkinta

Lipoproteiini (a) on ateroskleroosin itsenäinen riskitekijä. Sen tavoitepitoisuus on alle 250 mg/l, jonka ylittyessä valtimotautien riski on lisääntynyt. Riski on selvästi suurentunut pitoisuuden ylittäessä 500 mg/l, etenkin jos potilaalla on samalla suuri P-Kol-LDL-pitoisuus. Suurentunut lipoproteiini(a):n pitoisuus voi olla valtimotaudin lisätekijä familiaalisessa hyperkolesterolemiassa.

Lipoproteiini (a) -partikkeli sisältää yhden apolipoproteiini B- ja yhden apolipoproteiini (a) (apo(a)) - molekyylin, jotka liittyvät toisiinsa kovalenttisella sidoksella. Apo(a) sisältää plasminogeenia muistuttavan proteaasi-domeenin ja kringle-domeenin, josta esiintyy useita geneettisesti polymorfisia muotoja. Tämän vuoksi apo(a):n molekyylikoko vaihtelee. Lipo(a) -pitoisuus määräytyy suurelta osin geneettisten tekijöiden perusteella. Statiinit eivät juuri vaikuta lipo(a) -pitoisuuteen, mutta nikotiinihappo voi pienentää Lipo(a):n pitoisuutta.

Tutkimus fS-Lipo(a) päivitetty 18.06.2020 / PL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 09.08.2020 klo 01:10.