HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lipoproteiini (a), seerumista, paastotilassa

4144 fS-Lipo(a)

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676 ja kemisti Jaana Leiviskä: jaana.leiviskaathus.fi / 050 428 0994

Indikaatiot

Valtimotautien riskin arviointi. Dyslipidemioiden diagnostiikka. Lisätutkimus FH-tautipotilailla.

Esivalmistelu

12 tunnin paasto

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia lähetetään huoneenlämpöisenä.

Säilytys +2 - +8C korkeintaan 1 vk. Poikkeustapauksissa näytteen voi myös pakastaa -20C korkeintaan 2kk.

Menetelmä

Immunonefelometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Viitearvot

Kaikki alle 300 mg/l

Tulkinta

Lipoproteiini (a) on ateroskleroosin itsenäinen riskitekijä. Sen tavoitepitoisuus on alle 300 mg/l, jonka ylittyessä valtimotautien riski on lisääntynyt. Riski on selvästi suurentunut pitoisuuden ylittäessä 500 mg/l, etenkin jos potilaalla on samalla suuri P-Kol-LDL-pitoisuus. Suurentunut lipoproteiini(a):n pitoisuus voi olla valtimotaudin lisätekijä familiaalisessa hyperkolesterolemiassa.

Lipoproteiini (a) -partikkeli sisältää yhden apolipoproteiini B- ja yhden apolipoproteiini (a) (apo(a)) - molekyylin, jotka liittyvät toisiinsa kovalenttisella sidoksella. Apo(a) sisältää plasminogeenia muistuttavan proteaasi-domeenin ja kringle-domeenin, josta esiintyy useita geneettisesti polymorfisia muotoja. Tämän vuoksi apo(a):n molekyylikoko vaihtelee. Lipo(a) -pitoisuus määräytyy suurelta osin geneettisten tekijöiden perusteella. Statiinit eivät juuri vaikuta lipo(a) -pitoisuuteen, mutta nikotiinihappo voi pienentää Lipo(a):n pitoisuutta.

Tutkimus fS-Lipo(a) päivitetty 16.01.2023 / JL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.05.2024 klo 00:41.