HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Parvorokkovirus, vasta-aineet

4156 S -ParvAb

Osatutkimukset

S -ParvAbG, S -ParvAbM ja S -ParvAvi

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Klaus Hedman: klaus.hedmanathelsinki.fi / 050 524 9086 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Parvorokkovirusinfektion diagnoosi tai immuniteettitutkimus. Erythema infectiosum (fifth disease); eksanteema/ihottuma; artriitti; äkillinen voimakasasteinen anemia (ns. aplastinen kriisi); pitkittynyt anemia immunosuppressiopotilaalla; hepatiittioireet; keskenmenon uhka ja sikiöpöhö (hydrops fetalis)

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 seeruminäytettä (1-2 ml), I-näyte mahdollisimman varhain infektion alussa ja II-näyte tarvittaessa n. 2 viikon kuluttua I-näytteestä/oireiden alusta. Mahdollisen tartunnan poissulkemiseksi voi seurantanäyte n. 1,5 kk kuluttua tartunnasta olla tarpeen.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Kaikista seeruminäytteistä tutkitaan IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet. IgG- ja IgM-vasta -ainepositiivisista näytteistä tutkimme myös mahdollisen primaari-infektion diagnoosin varmistamiseksi IgG- aviditeettia vastaavan IgG:n epitooppityyppispesifisyyden (ETS, JID 1999,37:3952-3956) ja laboratorion harkinnan perusteella tarvittaessa myös IgG-aviditeetin. Asiakkaan pyynnöstä teemme aviditeetti-tutkimuksen myös niissä IgG- positiivisissa tapauksissa, joissa IgM-tulos on negatiivinen . Aviditeettitutkimuksen hinta lisätään perustutkimuksen hintaan silloin, kun jatkotutkimuksen tekeminen on ollut tarpeen. Akkreditoitu menetelmä. (Menetelmä on akkreditoitu aviditeetti-tutkimusta lukuunottamatta).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Positiivinen IgG-tulos osoittaa immuniteetin. IgG:n vähintään nelinkertainen nousu tai positiivinen IgM-tulos viittaavat tuoreeseen parvorokkovirusinfektioon. Epitooppityypitystulos on joko patologinen (<10) tai viitealueella (10 tai enemmän). Patologinen ETS ja/tai matala IgG-aviditeetti vahvistavat tuoreen parvorokkovirusinfektion diagnoosin ja tekevät epäspesifin IgM-löydöksen epätodennäköiseksi. Tuloksista annetaan aina lausunto.

Tutkimus S -ParvAb päivitetty 31.10.2018 / MLS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.10.2021 klo 02:28.