HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Parvorokkovirus, vasta-aineet

4156 S -ParvAb

Osatutkimukset

S -ParvAbG, S -ParvAbM ja S -ParvAvi

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, virologian ja immunologian erikoistutkimukset työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Parvorokkovirusinfektion diagnoosi tai immuniteettitutkimus. Erythema infectiosum (fifth disease); eksanteema/ihottuma; artriitti; äkillinen voimakasasteinen anemia (ns. aplastinen kriisi); pitkittynyt anemia immunosuppressiopotilaalla; hepatiittioireet; keskenmenon uhka ja sikiöpöhö (hydrops fetalis)

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 seeruminäytettä (1-2 ml), I-näyte mahdollisimman varhain infektion alussa ja II-näyte tarvittaessa n. 2 viikon kuluttua I-näytteestä/oireiden alusta. Mahdollisen tartunnan poissulkemiseksi voi seurantanäyte n. 1,5 kk kuluttua tartunnasta olla tarpeen.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA).

Kaikista seeruminäytteistä tutkitaan IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet (Immunokemiluminometrinen). IgG- ja IgM-vasta -ainepositiivisista näytteistä tutkimme myös mahdollisen primaari-infektion diagnoosin varmistamiseksi IgG- aviditeettia vastaavan IgG:n epitooppityyppispesifisyyden (Entsyymi-immunometetelmä (EIA), ETS, JID 1999,37:3952-3956). Akkreditoitu menetelmä. (Menetelmä on akkreditoitu aviditeetti-tutkimusta lukuunottamatta).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

1-2 kertaa viikossa

Tulokset valmiina

1-5 työpäivän aikana

Tulkinta

Positiivinen IgG-tulos osoittaa immuniteetin.

Positiivinen IgM-tulos viittaa tuoreeseen parvorokkovirusinfektioon.

Mikäli IgG- sekä IgM-tulos on positiivinen, tehdään epitooppityypitys. Epitooppityypitystulos on joko patologinen (<10) tai viitealueella (10 tai enemmän). Patologinen ETS vahvistaa tuoreen parvorokkovirusinfektion diagnoosin ja tekevät epäspesifin IgM-löydöksen epätodennäköiseksi. Tarvittaessa reaktiivisista tuloksista annetaan lausunto.

Tutkimus S -ParvAb päivitetty 16.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.04.2024 klo 00:42.