HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sitraatti, vuorokausivirtsasta

4166 dU-Sitraat

Tiedustelut

Centrum för medfödda metabola sjukdomar (CMMS), Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Stockholm, puh. +46 8 517 714 48

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Todetut kalsiumia sisältävät munuais- tai virtsatiekivet tai epäily taipumuksesta munuaiskiviin.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

Hyvin sekoitetusta keräysvirtsasta otetaan 10 ml näyte. Ei säilöntäaineita. Näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna tutkittavaksi. Näytetiedoissa ilmoitetaan keräysaika ja keräysvirtsan määrä. Toimitusosoite: Centrum för medfödda metabola sjukdomar, CMMS, L7:05, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, 17176 Stockholm.

Mukaan liitetään aina vastausosoite ja laskutusosoite, sekä puh.nro, josta voidaan tiedustella näytteeseen liittyviä lisätietoja.

Menetelmä

Spektrofotometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Tehdään Ruotsissa 2-3 x kuukaudessa.

Tulokset valmiina

Kuukauden kuluessa

Viitearvot

Aikuiset, kaikki 0.89 - 5.05 mmol

Tulkinta

Kalsiumin, fosfaatin, oksalaatin ja uraatin suuret virtsapitoisuudet edistävät kalsiumsuolojen kiteytymistä ja munuaiskivien muodostumistaipumusta. Potilailla, joilla esiintyy kalsiumia sisältäviä munuais- tai virtsatiekiviä, on usein sitraatin eritys virtsaan pienentynyt. Sitraatti auttaa muiden kalsiumsuolojen pysymistä liuoksessa virtsassa muodostamalla itse kalsiumin kanssa liukoisen kompleksin. Näin se estää kalsiumsuolojen kiteytymistä ja aggregaatiota. Sitraatti lisää myös kalsiumsuolojen aggregaatiota estävien makromolekyylien (Tamm-Horsfall-glykoproteiini) aktiivisuutta.

Sitraatti on mitokondrioissa muodostuva normaali aineenvaihduntatuote, jota saadaan myös ravinnossa. Virtsan pieni sitraattipitoisuus voi liittyä hypokalemiaan, metaboliseen asidoosiin (etenkin munuaistubulusten asidoosiin), hypomagnesemiaan, tiatsididiureettien käyttöön, suolistotautiin, dietaarisiin tai tuntemattomiin syihin. Munuaiskivipotilailla, joilla virtsan sitraattipitoisuus on pieni, on käytetty hoitona alkalista sitraattia (kaliumsitraatti tai kalium-magnesiumsitraatti).

Huomautuksia

Tarvittaessa lähetteen voi tulostaa Remisser för metabola sjukdomar -valikosta:

Metabolutredning

Tutkimus dU-Sitraat päivitetty 01.03.2022 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.